Ukrajinská ofenzíva prináša ovocie. Vojaci hlásia oslobodenie ďalšej obce, boje pokračujú

ta3 čtk
12.6.2023 09:58

Ukrajinská armáda ohlásila, že dobyla dedinu Storoževe na západe Doneckej oblasti. Potvrdila to námestníčka ministerstva obrany Hanna Maljarová. Pri hraniciach Doneckej a Záporožskej oblasti ukrajinské jednotky zaznamenali územné zisky už v uplynulých dňoch. Ukrajina prosí svojich spojencov o dodávky ďalších moderných tankov, bojových vozidiel pechoty a ďalších obrnených vozidiel.

Znovu veje ukrajinská vlajka

Agentúra Unian informuje, že do dediny, ktorú Rusi ovládali od minulého marca, vstúpili príslušníci námornej pechoty z Odesy. Uviedli, že pri operácii zabili asi 50 ruských vojakov a niekoľko ich zajali.

Námestníčka ministerstva obrany Maljarová na Telegrame napísala, že "nad Storoževom znovu veje ukrajinská vlajka a tak to bude s každou obcou, kým neoslobodíme celé ukrajinské územie". Maljarová už skôr informovala o vytlačení Rusov z dvoch ďalších dedín v oblasti južne od Veľkej Novosilky, ale ruskojazyčný servis BBC upozorňuje na to, že ukrajinský generálny štáb sa o nich v pondelok vo svojej rannej zvodke nezmieňuje. Ukrajinské sily však o operáciách súvisiacich s rozsiahlou protiofenzívou na juhu krajiny zachovávajú mlčanie.

Hovorca ukrajinskej armády pre tavrijský úsek frontu Valerij Šeršeň v nedeľu povedal denníku Ukrajinska Pravda, že ruské jednotky zničili menšiu nádrž na riečke Mokri Jaly pretekajúcej v oblasti súčasných bojov. Spôsobilo to záplavy na oboch jej brehoch. Rusi podľa hovorcu ničia vodné stavby s cieľom spomaliť ukrajinskú protiofenzívu. Podľa ukrajinskej strany Rusi vyhodili do povetria už hrádzu priehrady pri Kralivke ležiacej severozápadne od Donecku, minulý týždeň potom hrádzu obrej Kachovskej priehrady.

Ukrajinci postupujú

Ruské ministerstvo obrany informácie o ukrajinskom postupe v Doneckej oblasti zatiaľ nekomentovalo. BBC píše, že telegramový kanál blízky ruskej armáde už v sobotu napísal, že v okolí Veľkej Novosilky ukrajinské jednotky prakticky bez boja získali kontrolu nad obcami Neskučne a Blahodatne, ruskí vojaci sa kvôli hroziacemu obkľúčeniu stiahli na "vhodnejšie pozície". V pondelok ráno proruské internetové zdroje informovali o ťažkých bojoch v tejto oblasti.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj v pondelok informoval o tom, že ukrajinské sily v oblasti Bachmutu, ktorý Rusi dobyli v máji po mesiacoch krvavých bojov, postúpili na rôznych miestach o 250 až 700 metrov. Tvrdenie bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

Námestník ukrajinského ministerstva zahraničia Andrij Melnyk sa obrátil najmä na Nemecko so žiadosťou o ďalšie moderné tanky Leopard 2. Bundeswehr podľa neho môže poskytnúť Ukrajine viac ako doterajších 18 tankov bez toho, aby bola ohrozená obranyschopnosť Nemecka. "Pre rozhodujúcu ofenzívu má každý Leopard cenu zlata," cituje Melnyka portál RBK Ukrajina.

Fínsky denník Helsingin Sanomat medzitým napísal, že Ukrajinci v Záporožskej oblasti najskôr prišli o tri zo šiestich tankov Leopard 2, ktoré získali od Fínska. Odborník denníka na overovanie informácií k tomu dospel na základe vyhodnotenia snímok zničených tankov, ktoré zverejnili ruskí vojnoví blogeri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok