Prvý pokrok od začatia protiofenzívy. Ukrajincom sa podarilo dobyť obec Blahodatne na južných hraniciach

ta3 čtk
11.6.2023 19:10

Ruské sily sa na juhu a juhovýchode Ukrajiny nachádzajú v defenzíve, uviedol Kyjev. Podľa neho sa Ukrajincom podarilo dobyť obec Blahodatne na hraniciach Záporožskej a Doneckej oblasti. Podľa agentúry AFP by išlo o prvý oficiálne potvrdený územný zisk ukrajinských vojsk po začatí protiofenzívy na tomto úseku frontu.

Prvý pokrok od začatia protiofenzívy. Ukrajincom sa podarilo dobyť obec Blahodatne na južných hraniciach
AP / TASR

Moskva uviedla, že ukrajinské útoky sú neúspešné a oznámila zničenie väčšieho množstva západnej techniky v službách ukrajinskej armády. Kachovská priehrada od utorkového pretrhnutia stratila už 70 percent vody, klesá aj hladina v zatopených oblastiach na spodnom toku Dnepra.

Námestníčka ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová uviedla, že Rusi sú v defenzíve na fronte v Záporožskej a Chersonskej oblasti. Podľa nej presúvajú do Záporožskej oblasti a okolia Bachmutu svoje najschopnejšie jednotky z Chersonskej oblasti, ktorá sa vysporiadava s ničivými záplavami vyvolanými pretrhnutím Kachovskej priehrady.

Americký Inštitút pre výskum vojny píše, že ukrajinské jednotky v sobotu podnikali protiofenzívne operácie na najmenej štyroch miestach frontu. Podľa amerických analytikov sa ukrajinská armáda snaží o mimoriadne náročnú operáciu – frontálny útok na pripravené obranné pozície, ktorý komplikuje to, že nemá prevahu vo vzduchu.

Pokrok ukrajinských vojsk

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že dobyla obec Blahodatne na juhovýchode krajiny. Dedina leží na hranici medzi Doneckou a Záporožskou oblasťou na juhovýchode Ukrajiny, odkiaľ Moskva už takmer týždeň hlási silné ukrajinské útoky.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters uviedlo, že ruské sily za posledných 48 hodín pri odrážaní neúspešných ukrajinských útokov zničili najmenej sedem tankov Leopard a päť bojových vozidiel pechoty Bradley. Moskva tiež uviedla, že Ukrajina sa neúspešne pokúsila zaútočiť šiestimi vysokorýchlostnými bezpilotnými člnmi na loď ruského námorníctva v Čiernom mori.

Podľa ruských vojenských blogerov ukrajinské sily prerazili ruské línie južne od mesta Velyka Novosilka a rýchlo obsadili niekoľko dedín, zatiaľ čo ruské sily ustúpili na vyššie položené miesta. Práve k okoliu Veľkej Novosilky sa nachádza obec Blahodatne. Tvrdenie bojujúcich strán nie je možné bezprostredne overiť.

Katastrofa v podobe záplav

Na juhu Ukrajiny pokračuje katastrofa vyvolaná zničením Kachovskej priehrady, z ktorého sa Kyjev aj Moskva obviňujú navzájom. Podľa ukrajinského ministerstva životného prostredia stratila obrovská nádrž už 70 percent vody, pričom hladina za posledný deň klesla o ďalší viac ako meter.

V Chersone, najväčšom meste pod priehradou, klesla hladina celkovo o 1,5 metra. Zaplavené územie sa podľa chersonskej oblastnej správy zmenšilo o takmer polovicu na súčasných 78 kilometrov štvorcových. Na Ukrajinou kontrolovanom pravom brehu Dnepra stále zostáva zatopených 32 obcí a bezmála 4000 budov, na Ruskom okupovanom ľavom brehu je to 14 obcí.

Po zničení Kachovskej priehrady prestáva vtekať voda do Severokrymského kanála, ktorý je kľúčový pre zásobovanie vodou Krymského polostrova anektovaného Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok