Prehliadka jednoty, sily a pripravenosti. Koná sa najväčšie letecké cvičenie NATO

ta3 čtk
12.6.2023 06:59

Pod vedením Nemecka sa koná letecké cvičenie Air Defender 23, ktoré je najväčšie v dejinách Severoatlantickej aliancie. Manévre, ktoré potrvajú do 23. júna, sa odohrajú nad Nemeckom a časťami Severného a Baltského mora a zapojí sa do nich 25 štátov. Mimo členov NATO sa akcie zúčastňujú aj Japonsko so Švédskom.

Štáty ukážu, že sa vedia brániť

Severoatlantická aliancia ním chce vyskúšať a ukázať svoje schopnosti brániť členské krajiny pred napadnutím. Vzdušné manévre sa konajú v čase vyhrotených vzťahov s Ruskom. Nemecké letectvo vopred oznámilo, že cvičením nechce spory s Moskvou ďalej vyhrotiť, a opakovane uistilo, že NATO bude skúšať výhradne obranné operácie a žiadne útoky. Nasadených je 10 000 vojakov a 250 lietadiel, ktoré podniknú okolo 2000 letov.

NATO a ani Nemecko, ktoré operáciu vedie, v rámci cvičenia nijako nezmieňujú Rusko. Aliancia podľa scenára čelí agresii od fiktívneho východného vojenského bloku OCCASUS. Tomuto bloku sa podarilo z východu vpadnúť do Nemecka a obsadiť zhruba štvrtinu krajiny. Teraz sa OCCASUS snaží za pomoci špeciálnych jednotiek aj sabotážnych akcií preniknúť na sever k Baltu a ovládnuť prístav Rostock. Scenár zahŕňa aj prvky hybridnej vojny, keď časť obyvateľstva v Nemecku sympatizuje s nepriateľským blokom, hospodárstvo je po pandémii choroby covid-19 vyčerpané, inflácia je vysoká a krajina sa stretáva s nedostatkom energie.

Veliteľ nemeckého letectva Ingo Gerhartz už pred týždňom na tlačovej konferencii opakovane zdôrazňoval, že cvičenie nie je zamerané proti žiadnej krajine a že celá akcia je skúšaním obrany. V pondelok v rozhovore s rozhlasovou stanicou RBB povedal, že NATO nechce cvičením vzťahy s Ruskom vyhrotiť. "Nebudeme podnikať žiadne lety smerom k (ruskému) Kaliningradu," povedal. Zároveň poznamenal, že NATO chce ukázať, že aliancia je pripravená svoje územie brániť.

Na troch územiach

Pre manévre sú v nemeckom vzdušnom priestore vyčlenené tri rozsiahle územia, konkrétne na juhozápade krajiny, na severovýchode vrátane Baltu a na severe so zapojením oblastí nad Severným morom. Rozsiahlosť cvičenia môže viesť ku komplikáciám v civilnej leteckej doprave. Letisko Willyho Brandta na pomedzí Berlína a Brandenburska pred možnými oneskoreniami varuje na svojom webe. Podľa Gerhartza ale budú mať manévre len minimálne dopady na civilnú leteckú dopravu. Veria preto, že obmedzenia môžu byť len v rádoch minút.

Proti manévrom sa v Nemecku cez víkend konali demonštrácie. Pred základňou Wunstorf pri Hannoveri, ktorá slúži ako logistická križovatka a kde bol na cvičenie vybudovaný mobilný sklad pre 2,4 milióna litrov leteckého paliva, v sobotu protestovalo niekoľko stoviek ľudí. Demonštranti sa dožadovali zastavenia bojov na Ukrajine, zrušenia manévrov a začatia vojenského odzbrojenia.

Proti cvičeniu sa v pondelok ohradil spolupredseda poslaneckej frakcie postkomunistickej Levice Dietmar Bartsch, podľa ktorého sú manévre nácvikom vojny. Poznamenal, že nemecká vláda škrtá výdavky, ale nie pre armádu. "Škrty postihnú tých, ktorí už tak majú málo: tri milióny (nemeckých) detí v chudobe, hanebný rekord," napísal na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok