Poľsko bolo zrejme základňou sabotérov pri útokoch na plynovody Nord Stream

ta3 tasr
10.6.2023 17:58

Nemeckí vyšetrovatelia skúmajú v prípade poškodenia plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori v septembri minulého roka dôkazy naznačujúce, že sabotážna skupina využila Poľsko ako svoju operačnú základňu, napísal denník Wall Street Journal (WSJ). Informujeme na základe sobotňajšej správy denníka The Guardian.

Moskva môže sabotovať podmorské káble, varuje NATO. Chce tak trestať Západ za podporu Ukrajiny
Swedish Coast Guard via AP

Vyšetrovatelia plne zrekonštruovali dvojtýždňovú plavbu 15-metrovej rekreačnej jachty s názvom Andromeda, ktorá je podozrivá, že zohrala úlohu pri útokoch na plynovody.

Pomocou údajov z rádiového a navigačného zariadenia Andromedy, satelitných a mobilných telefónov a e-mailových účtov sa zistilo, že jachta sa odchýlila od svojho kurzu a vstúpila do poľských vôd. Vyšetrovatelia sa tiež pokúsili priradiť vzorky DNA z paluby k aspoň jednému ukrajinskému vojakovi. Nemecký Spolkový kriminálny úrad ani úrad poľského premiéra tieto tvrdenia zatiaľ nekomentovali.

Denník Washington Post v utorok informoval, že USA sa dozvedeli o ukrajinskom pláne zaútočiť na plynovody v júni 2022, teda tri mesiace pred útokmi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však pre nemecké médiá poprel, že by na plynovody zaútočila Ukrajina.

Prevádzka Nord Streamu 1, cez ktorý Rusko dodávalo zemný plyn Nemecku a ďalším európskym krajinám, bola zastavená po rozpútaní vojny na Ukrajine. Plynovod Nord Stream 2 pre vojnu nebol uvedený do prevádzky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok