Ukrajina pokračuje v protiofenzíve. Jej armáda prelomila ruské obranné línie, tvrdí Londýn

ta3 ČTK
10.6.2023 09:47

Ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodín vykonala významné operácie v niektorých miestach na východnej a južnej Ukrajine, informuje vo svojom pravidelnom hlásení o vývoji ruskej invázie do susednej krajiny britská vojenská rozviedka.

Ukrajina pokračuje v protiofenzíve. Jej armáda prelomila ruské obranné línie, tvrdí Londýn.
TASR/AP

Podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) ukrajinská armáda v piatok pokračovala v protiofenzíve na najmenej štyroch miestach frontu.

Britskí spravodajcovia tvrdia, že na niektorých miestach ukrajinskej jednotky prerazili prvú ruskú obrannú líniu, inde je ich pokrok menší. Ruské jednotky si viedli rôzne: niektoré vykonávajú slušné obranné operácie, iné vraj trochu chaoticky ustúpili a objavuje sa stále viac správ o tom, že Rusi majú straty, keď sa sťahujú cez vlastné mínové polia.

Podľa ISW ukrajinské sily v piatok pokračovali v obmedzených protiofenzívnych operáciách pri hranici Doneckej a Záporožskej oblasti a dosiahli tam určité taktické zisky. Ukrajinci pozemné útoky podnikali v noci na piatok a aj počas samotného piatku aj v Záporožskej oblasti a podľa ruských zdrojov tam dosiahli zisky, píše ISW.

ISW si všíma aj to, že ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že ukrajinské protiofenzíva začali, a že priznal, že ukrajinské ozbrojené sily stále disponujú útočným potenciálom. To je rozdiel oproti minulosti, kedy sa Kremeľ snažil ukrajinské operácie bagatelizovať.

Ukrajinské vedenie stále oficiálne neohlásilo, že dlho očakávaná protiofenzíva začala. Prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok v pravidelnom večernom príhovore poďakoval všetkým vojakom, ktorí "sa v týchto dňoch nachádzajú v mimoriadne ťažkých bitkách". Povedal tiež, že sa zišiel s najvyššími predstaviteľmi armády a hovorili "o ukrajinských defenzívnych postupoch, o ukrajinských ofenzívnych postupoch a o ukrajinských ziskoch na frontových líniách".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok