Pred mesiacom sa stratili v pralese. Deti, ktoré sa po páde lietadla ocitli uprostred džungle, zrejme žijú

ta3 TASR
30.5.2023 12:08

Štyri deti, ktoré sa takmer pred mesiacom po páde lietadla stratili v kolumbijskom amazonskom pralese, sú zrejme stále nažive. Oznámila to v pondelok kolumbijská armáda, informuje agentúra AFP.

Pred mesiacom sa stratili v pralese. Deti, ktoré sa po páde lietadla ocitli uprostred džungle, zrejme žijú
TASR/AP

Deti vo veku 13, deväť a štyri roky a jedenásťmesačné batoľa sa stratili po havárii ľahkého lietadla, pri ktorej zahynula ich matka, pilot a vodca domorodých obyvateľov. Satelitné snímky naznačujú cestu, ktorou sa deti mohli vydať. Záchranárom sa podarilo v džungli nájsť niekoľko vecí, ktoré im patrili, provizórny prístrešok a čiastočne zjedené ovocie. Minulý týždeň našli pár topánok a plienku.

"Na základe týchto dôkazov sme usúdili, že deti žijú," uviedol vedúci záchranného tímu generál Pedro Sanchez pre rozhlasovú stanicu W Radio. "Ak by boli mŕtve, bolo by ľahké ich nájsť, pretože by sa nehýbali" a cvičené psy by ich našli, dodal Sanchez.

Do pátrania po deťoch domorodého pôvodu je zapojených asi 200 vojakov a domorodci, ktorí dobre poznajú miestny terén. Ide však o husto zarastenú oblasť džungle s rozlohou asi 320 kilometrov štvorcových. Sanchez uviedol, že je zvláštne, že deti sa nezastavili aj napriek tomu, že vzdušné sily zhodili do pralesa 10-tisíc letákov s inštrukciami v španielčine a ich domorodom jazyku. Na letákoch deti žiadali, aby zostali na mieste a obsahovali aj tipy na prežitie. Armáda im tiež zhodila do džungle balíčky s jedlom a vodou.

Podľa generála záchranný tím predpokladá, že sa dostal do vzdialenosti asi 100 metrov od detí, no búrky, hustá vegetácia a terén zabránili, aby sa k nim dostali. V oblasti, kde žijú jaguáre, pumy, hady a iní predátori, záchranári používajú pri pátraní armádne vrtuľníky a družicové zábery. Podľa príbuzných však najstaršie z detí pozná džungľu veľmi dobre.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok