Putin sa stretol s Lukašenkom. Rozmiestňovanie jadrových zbraní v Bielorusku začne v júli, uviedol

ta3 ČTK
9.6.2023 14:25

Rusko začne s rozmiestňovaním jadrových zbraní v Bielorusku hneď po dokončení stavby ich skladu 7. až 8. júla, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom v čiernomorskom letovisku Soči.

"Pokiaľ ide o najcitlivejšie otázky, na ktorých sme sa dohovárali, všetko ide podľa plánu. Ako viete, 7. či 8. júla skončí príprava príslušných zariadení a hneď potom začneme kroky súvisiace s rozmiestnením príslušných druhov zbraní na vašom území. Všetko teda postupuje podľa plánu, všetko je stabilné," povedal Putin, ktorého citovala štátna agentúra TASS. "Celkovo je situácia stabilná a dokonca by som povedal, že dobrá. Spoľahlivo spolupracujeme v tejto oblasti," dodal.

Lukašenko minulý mesiac ohlásil, že presun jadrových zbraní do Bieloruska už začal. Stalo sa to v deň, keď ministri obrany oboch krajín podpísali dokumenty o rozmiestnení ruských nestrategických jadrových zbraní v Bielorusku. Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu však pri tejto príležitosti upozornil, že nestrategické jadrové zbrane v Bielorusku budú naďalej pod kontrolou Moskvy, ktorá si tiež vyhradzuje právo rozhodovať o ich prípadnom použití. To isté už predtým uviedol ruský prezident Vladimir Putin a potvrdilo to aj bieloruské ministerstvo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok