Pridajte sa k Moskve a Minsku, jadrové zbrane budú pre všetkých, odkazuje Lukašenko

ta3 čtk
28.5.2023 22:33

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko vyhlásil, že Kazachstan a ďalšie bývalé sovietske republiky môžu vstúpiť do zväzového súštátu Ruska a Bieloruska, aby získali prístup k jadrovým zbraniam.

Pridajte sa k Moskve a Minsku, jadrové zbrane budú pre všetkých, odkazuje Lukašenko
TASR/AP

Upozornil však, že nejde o oficiálny návrh, ale o jeho osobný názor, napísal denník Kommersant na svojom webe. Minsk a Moskva tento týždeň podpísali dokumenty týkajúce sa rozmiestnenia ruských jadrových zbraní v Bielorusku.

"Nemyslím si, že (prezident Kazachstanu Kasym-Žomart) Tokajev sa kvôli tomu nejako trápi. Ale ak áno, nikto - a ani ja - nie je proti tomu, aby Kazachstan a ďalšie krajiny mali také tesné vzťahy, ako my máme s Ruskou federáciou," povedal Lukašenko v televíznom programe Moskva, Kremeľ. "Do zväzu Bieloruska a Ruska je vhodné vstúpiť - a jadrové zbrane budú pre všetkých," vyhlásil podľa Kommersantu.

Počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EAHU), ktorý sa tento týždeň konal v Kremli, kazachstanský prezident Tokajev podľa médií na adresu ruských a bieloruských spojencov poznamenal, že dve krajiny sa delia o jedny jadrové zbrane. Uviedol tiež, že vo svetovej politike sa objavil unikát, že dve krajiny tvoria jeden štát, teda zväzové súštátie, a že ostatní členovia EAHU si potrebujú ujasniť, ako s týmto fenoménom spolupracovať.

Kremeľ o deň neskôr objasnil, že zväzové súštátie, ktoré Rusko a Bielorusko formálne tvoria od roku 1999, predstavuje pokročilejšiu formu integrácie ako EAHU. Tokajevov hovorca Ruslan Želdibaj následne vyhlásil, že Kazachstan sa nechystá vstúpiť do zväzkov s ďalšími štátmi a integrácia v rámci EAHU má byť výlučne ekonomická.

Minsk a Moskva tento týždeň podpísali dokumenty týkajúce sa rozmiestnenia nestrategických ruských jadrových zbraní v Bielorusku. Moskva si však vyhradila, že jadrové zbrane neodovzdá svojmu spojencovi, ponechá si nad nimi kontrolu a tiež rozhodovanie o ich prípadnom použití. Lukašenko tvrdil, že Rusko s presunom zbraní už začalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok