ROZHOVOR: Závislosť si nevyberá a vyvíja sa. Slovensku robia nemalé problémy alkohol a drogy

ta3/ Denis Dufala
12.6.2023 00:00

V súvislosti s užívaním drog na Slovensku zomierajú najčastejšie ľudia vo veku od 25 do 44 rokov. Ide o najviac ľudí v tomto vekovom rozhraní v porovnaní so susednými krajinami, bez Ukrajiny. Závislosť si vyžaduje opakované užívanie drogy, kým sa vyvinie strata kontroly človeka nad potrebou.

ROZHOVOR: Závislosť si nevyberá a vyvíja sa. Slovensku robia nemalé problémy alkohol a drogy
Polícia SR - Bratislavský kraj/ta3/Denis Dufala

  • V rozhovore sme sa rozprávali s odborníkom na závislosti Ľubomírom Okruhlicom. Pôsobí v najväčšom centre závislostí na Slovensku, ktoré sa finančne snaží udržať kvôli slabému financovaniu zdravotníckeho sektora od štátu. Model ich centra je vysoko oceňovaný a funguje na princípe, že ktokoľvek prejde dverami budovy a požiada o liečbu, bude mu vyhovené, či už pobytovou, alebo ambulantnou liečbou.

Prečo na tom záleží: Najviac úmrtí na Slovensku vzniká v dôsledku predávkovania sa liekmi na predpis. Zväčša na riešenie úzkosti a depresie. Pri predávkovaní drogami ide najčastejšie o opiáty. V USA a Kanade je to fentanyl, u nás metamfetamín. Najväčší problém má však Slovensko s alkoholom.

  • "Závislosť si nevyberá. Bohatý lekár, ktorý má rodinu, zázemie, profesiu a stane sa závislým od opiátov, tak ten má silnú motiváciu, aby tento problém riešil," hovorí Okruhlica. Jednotlivci so sociálne slabším zázemím takéto šťastie často nemajú.

Z rozhovoru sa dozviete: Príbehy o závislých s nečakaným koncom. Akým spôsobom ľudia prídu do styku s drogami. Ako dlho trvá liečba závislosti. Problémy drogovo závislých a im najbližších osôb a mnoho ďalších odpovedí k téme závislostí.

Hlbšie sme sa drogám a ich toku na naše územie venovali tu.

Venujete sa ľuďom závislým na drogách. Na akých látkach sú ľudia, ktorí k vám prichádzajú, závislí?

Na prvom mieste sú to metamfetamíny, teda pervitín. Pokiaľ ide o legálne látky, v obrovskej miere dominuje alkohol, ako dôvod, prečo prichádzajú závislí ľudia žiadať o liečbu. Napríklad, iná legálna látka, s ktorou ľudia prichádzajú do kontaktu je nikotín, takže fajčenie. S inými formami závislostí k nám ľudia chodia zriedkavejšie. 

Ako sa človek stane závislým? Stáva sa ním hneď po prvej dávke? 

Ak berieme diagnózu závislosti, ktorá je len jednym aspektom z celého spektra duševných porúch, ktoré súvisia s užívaním látok, tak poznáme viacero priebehov. Sú ľudia, ktorí po prvom užití pociťujú slasť, pôžitok, úľavu od stavu napätia, ktoré môžu viesť k užívaniu drog. Potom sa to zreťazí a hneď sa začne rozvíjať závislosť. Tomu často predchádza aj silná predispozícia, väčšinou zrejme genetická. Závislosť hneď po prvej dávke je viac-menej zriedkavá.

Vyžaduje to opakované užitie, kým sa vyvinie strata kontroly, to znamená, že človek začne vyhľadávať a nevie ovládať potrebu znovu danú látku užiť. Vtedy môžeme hovoriť o závislosti. Človek je kvôli abstinenčným príznakom nútený látku znova užiť. Prvým abstinenčným príznakom je neodolateľná chuť, ktorú pacient nevie ovládnuť a látku znova užíva.

Závisí to od človeka, od jeho dispozície, ale aj od typu látky, ktorá má rôzny adiktívny potenciál. Schopnosť rýchlo a intenzívne vyvolať závislosť. Niektoré vyžadujú dlhší čas užívania, kým dôjde k zmene, u iných látok je zas doba relatívne krátka.

Je závislosť duševnou poruchou?

Áno. Má dokonca chorobný charakter. Dochádza ku zmenám fungovania biologických systémov. Zvyšuje sa vyplavovanie dopamínu (pozn. red. pocit potešenia, odmeny), ktoré je umelo vyvolané užívaním drog. Sú to veľmi komplexné zmeny, ktoré vedú k príznakom porúch – abstinenčným príznakom, napríklad neschopnosť sústrediť sa. Diferencujú sa podľa látky, na ktorú vznikne závislosť. To sú už vážne poruchy, ktoré narúšajú psychické fungovanie a často aj fyzický stav človeka, ak tá látka v tele prítomná nie je.

Aké problémy vyvolávajú drogy v živote závislého človeka?

V prvom rade je to samotná závislosť. Neschopnosť byť bez danej látky, ktorá výrazne obmedzuje fungovanie jednotlivca. Už aj cigareta, pokiaľ nehovoríme o telesných komplikáciách. Potreba vyhľadať konkrétnu látku znova, formuje jednotlivcovi život a znižuje jeho voľbu v konaní, či už vo väčšej alebo menšej miere.

Aj fajčenie vedie k tomu, že človek nemôže vstúpiť do niektorých miestností a musí si ísť zapáliť von. Musí myslieť aj na zásoby – rovnako pri žuvacom tabaku. Vedie to aj k finančným nákladom – tie sa líšia od toho, ako drahá je daná látka. Vznikajú aj psychické problémy, keď tu látku človek nemá – narúša to sústredenie sa na štúdium aj pracovné úkony. Neskôr vznikajú problémy aj vo vzťahoch, pracovných aj rodinných.

Ostal vám v pamäti príbeh niektorého zo závislých?

Mama mala syna, ktorý užíval heroín a tvrdila mi, že mu na dávky radšej peniaze dá, pretože syn sa uvedomí a rozhodne sa liečiť. On však liečbu odmietal. Neskôr povedal, že nastúpi na liečbu formou hospitalizácie, ale neukázal sa. Mama povedala, že mu radšej na tú dávku dá, aby chlapec nekradol a nerobil zle. Pred pár rokmi sa smrteľne predávkoval a mama to potom ľutovala.

Ďalší príbeh bol o mladom 30-ročnom mužovi – úspešnom podnikateľovi. Prišiel z nemocnice, kde bol hospitalizovaný kvôli ťažkej cirhóze pečene. Z kómy ho dostali internisti v nemocnici. Prišiel s tým, že mu bola odporúčaná liečba závislosti. Muž mal ženu a dve päťročné deti. Tento človek bol inteligentný, nikdy predtým sa neliečil a veril, že sa dokáže vyliečiť aj sám. Bol celý žltý, ako to pri cirhóze býva. Šiel domov. Viac sa neukázal, pil ďalej a o tri mesiace zomrel.

Viem aj o takých prípadoch, že si človek dal jointa, vyskočil z okna – dôsledok horror tripu. Takto dochádza k samovraždám tiež. Naopak je mnoho ľudí, ktorí sa vyliečili. Jedného dňa za nami prišla zdravotná sestra, ktorá si pichala heroín. Prestala potom, čo sa jej priateľ zabil pod vplyvom rovnakej drogy pri autonehode.

Sama takto nakoniec prestala. Prešla silnými abstinenčnými stavmi po piatich rokoch užívania, a z drog sa dostala. Väčšina tých, ktorí hľadajú pomoc sa z toho aj sami dokážu dostať. Druhá vec je, aké dlhodobé dôsledky majú drogy aj pre abstinentov. Máme aj pacientov, ktorí abstinujú, ale zomierajú na následky, ktoré sa vyskytli v súvislosti s užívaním – napríklad na hepatitídu či cirhózu.

Poisťovne si dali podmienku, že závislí museli abstinovať aspoň rok, aby dostali nárok na liečbu hepatitídy typu C. Mnohí to nedokážu a často umierajú. V zahraničí, ak má niekto problém s fajčením alebo alkoholom, nikto mu liečbu pečene alebo pľúc nezamietne. Na Slovensku máme takúto nemedicínsku podmienku. Malo by sa to zo strany poisťovní zmeniť. Takto umierali ľudia, ktorí umrieť nemuseli.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok