Slota je vinný v korupčnej kauze, dostal podmienečný trest. Na rozsudok sa nedostavil

ta3, TASR
9.6.2023 14:47

Bývalý šéf SNS Ján Slota je vinný. O 14:30 súd vyslovil verdikt v korupčnej kauze. Dostal dvojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na štyri roky. Podľa obžaloby vybavil za úplatok miernejší trest na žilinskom súde. Kým prokurátor mu navrhol 10-ročné väzenie, jeho obhajca žiadal oslobodenie. Na rozsudok sa nedostavil.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v piatok exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyroch rokov. Slota, ktorý čelil obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci, si verdikt neprišiel vypočuť. Rozsudok nie je právoplatný.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) priamo v súdnej sieni podal odvolanie. Navrhoval trest odňatia slobody za každý z dvoch žalovaných skutkov v trvaní piatich rokov. Znamená to, že celkovo by si expolitik odsedel desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Samosudca ŠTS v zdôvodnení rozsudku poukázal na to, že korupčnú trestnú činnosť tak, ako je uvedené v obžalobe, sa nepodarilo preukázať, respektíve prijímanie a odovzdávanie úplatku. Chýbali jednoznačné dôkazy. Sudca spomenul aj účelovú nadkvalifikáciu skutkov. Naopak, zasahovanie do nezávislosti súdu a jeho ovplyvňovanie v prospech v tom čase obžalovaného bolo preukázané. Obžalobe tiež nepomohlo odmietnutie niektorých svedkov vypovedať, keďže tak nebolo možné konfrontovať ich s predošlými výpoveďami v prípravnom konaní.

"Nestotožňujem sa s rozhodnutím súdu, preto som podal odvolanie tak proti výroku o vine, ako aj výroku o treste," reagoval prokurátor ÚŠP a tvrdí, že si stojí za právnou kvalifikáciou v čase podania obžaloby. 

Slota, ktorý zo zdravotných dôvodov na vyhlásenie rozsudku neprišiel, tvrdí, že je nevinný. Obžalobu označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch. Jeho obhajca navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Po vyhlásení verdiktu si ponechal lehotu na odvolanie.

"Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Musím sa poradiť s klientom o ďalšom postupe, preto som si ponechal lehotu na podanie odvolania," konštatoval obhajca obžalovaného Ivan Heger. Zdôraznil, že samosudca prijal niektoré ich argumenty.

Slota mal na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu, právoplatne odsúdeného Pavla Polku, mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Proces sa začal v stredu 7. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok