Za žalované skutky desať rokov väzenia. Takýto trest navrhuje prokurátor pre Slotu

ta3 TASR
8.6.2023 13:57

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje uznať bývalého šéfa SNS a exprimátora Žiliny Jána Slotu vinným a uložiť mu trest odňatia slobody za obidva žalované skutky. Za každý v trvaní päť rokov. Znamená to, že celkovo by si mal odsedieť desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok vyhlási samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica v piatok 9. júna o 13.30 h.

Za žalované skutky desať rokov väzenia. Takýto trest navrhuje prokurátor pre Slotu
TASR/Lukáš Mužla

Slota, ktorý sa zo zdravotných dôvodov na pojednávaní nezúčastňuje, tvrdí, že je nevinný. Obžalobu pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci považuje za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

Podľa nej mal na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Jeho obhajoba ho navrhuje oslobodiť spod obžaloby.

Vo štvrtok dopoludnia sa na lavicu svedkov posadil Polka, ktorý odmietol vypovedať. Argumentoval tým, že nebol predpísaným spôsobom zbavený mlčanlivosti. Aj napriek hrozbe poriadkovej pokuty využil svoje právo a nevypovedal. Nakoniec ju dostal vo výške tisíc eur. Voči nej hneď podal sťažnosť.

V roku 2021 bývalého sudcu Polku odsúdil ŠTS za pokračovací zločin prijímania úplatku. Na základe dohody o vine a treste dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou piatich rokov a finančný trest 150-tisíc eur. 

Ako vo štvrtok uviedol, dohodu údajne uzavrel pod nátlakom a v súčasnosti chystá právne kroky. Očakáva, že v najbližšom období dôjde v jeho prípade k obnove konania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok