Joseph Wu pricestuje do Prahy. Čína varovala európske krajiny pred kontaktmi s taiwanskými činiteľmi

ta3 ČTK
9.6.2023 12:06

Čína v piatok varovala európske krajiny pred oficiálnymi stykmi s taiwanskými činiteľmi a pred podporou "síl presadzujúcich nezávislosť Taiwanu". Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínsku diplomaciu. Taiwanský minister zahraničia Joseph Wu na budúci týždeň navštívi Európu a 14. júna prehovorí v Prahe na bezpečnostnej konferencii.

Joseph Wu pricestuje do Prahy. Čína varovala európske krajiny pred kontaktmi s taiwanskými činiteľmi
Twitter/Radio Taiwan International

Wuovo vystúpenie na Summite európskych hodnôt v Prahe, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra Reuters, potvrdili usporiadatelia konferencie. Minister zahraničia ČR Jan Lipavský uviedol, že o návšteve šéfa taiwanskej diplomacie v budúcom týždni bol informovaný, bude však v tom čase v Afrike a tak "stretnutie nie je fyzicky možné". Česká vláda má podľa Lipavského jasnú politiku, akým spôsobom vedie svoje vzťahy s Taiwanom. "Nepočítam, že by sme z toho akýmkoľvek spôsobom vybočili," dodal minister.

Taiwan, ktorý Čína pokladá za súčasť svojho územia, nemá formálne diplomatické vzťahy so žiadnou európskou krajinou s výnimkou Vatikánu. Peking ostatné krajiny upozorňuje, aby nejednali s taiwanskými predstaviteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

"Vyzývame európsku stranu, aby pochopila podstatu taiwanskej otázky, riadila so svojimi záväzkami ohľadom princípu jednej Číny, nepodporovala sily presadzujúce nezávislosť Taiwanu a zdržala sa oficiálnych kontaktov s Taiwanom," uviedol na piatkovej pravidelnej tlačovej konferencii hovorca čínskej diplomacie  Wang Wen-pin. "Chceme tiež povedať (vládnucej) taiwanskej Demokratickej pokrokovej strane (DPP), že akékoľvek separatistické kroky a snahy o získanie rešpektu od zahraničných činiteľov sú odsúdené na neúspech," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok