Šéf taiwanskej diplomacie navštívi Európu, 14. júna by mal zavítať aj do Prahy

ta3 ČTK
8.6.2023 16:21

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu navštívi budúci týždeň Európu a 14. júna sa v Prahe zúčastní bezpečnostnej konferencie, kde by mal prehovoriť hneď po tom, čo ju začne český prezident Petr Pavel. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štyri informované zdroje, ktoré si neželali byť menované.

Šéf taiwanskej diplomacie navštívi Európu, 14. júna by mal zavítať aj do Prahy
Profimedia

V stredu 14. júna sa má v českej metropole konať Summit európskych hodnôt 2023 organizovaný spoločnosťou Európskej hodnoty; podľa jedného zo zdrojov, ktoré citovala agentúra Reuters, by účasť taiwanského šéfa diplomacie na akcii bola krajne nezvyčajná vzhľadom na to, že európski najvyšší predstavitelia zvyčajne nezdieľajú pódium s vysokými taiwanskými predstaviteľmi.

Dva zdroje, ktoré rovnako ako ostatní hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie komunikovať s médiami, uviedli, že Wu by mal navštíviť aj bruselské sídlo Európskej únie, ale odmietli uviesť podrobnosti. Taiwanské ministerstvo zahraničia odmietlo cestovné plány Josepha Wu komentovať a žiadne vyjadrenie zatiaľ neposkytlo ani čínske ministerstvo zahraničia, dodal Reuters.

Taiwan, ktorý Čína pokladá za súčasť svojho územia, nemá formálne diplomatické vzťahy so žiadnou európskou krajinou s výnimkou Vatikánu. Peking pravidelne kritizuje akékoľvek formy kontaktu medzi taiwanskými a zahraničnými činiteľmi, ktoré označuje za povzbudzovanie ku globálnemu uznaniu oddeleného statusu Taiwanu od Číny.

Česko sa podobne ako väčšina štátov v otázke Taiwanu drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva iba pevninskú Čínu. S ostrovom ale Česká republika napriek protestom Pekingu udržuje početné kontakty. Prezident Pavel si po svojom zvolení v januári telefonoval s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a v marci Taiwan navštívila predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok