Rusi priznali zničenie priehrady, tvrdí ukrajinská tajná služba. Informácie získali z odpočúvania telefonátu

ta3 ČTK
9.6.2023 10:40

Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že získala odpočúvanie telefonátu dvoch Rusov, ktorí pripisujú vinu za zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny ruským silám. Vo zverejnenom zázname muži hovoria aj o tom, že Rusi pôvodne neplánovali deštrukciu takého obrovského rozsahu. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

Rusi priznali zničenie priehrady, tvrdí ukrajinská tajná služba. Informácie získali z odpočúvania telefonátu
TASR/AP

"Urobili to naši. Nie ich," hovorí jeden z mužov na zverejnenom videu. "Tam to (urobila) naša diverzná skupina. Chceli tam akoby tou priehradou vydesiť. Ale nešlo to podľa plánu - (bolo to) väčšie, než plánovali," dodáva. Kto presne sú muži, ktorí spolu na zázname hovoria, ale SBU neuviedla a popísala ich len ako "votrelcov" a "okupantov".

Jeden z mužov na zázname tiež opisuje znižovanie závažnosti situácie v ruských médiách. "Včera bolo v telke také video - stojí tam vojak so zahalenou tvárou, v celej uniforme. A hovorí o tom, že tam žiadne záplavy nie sú, že ľudia tam žijú normálne. A za ním je okno a tam je vidieť, že tam je sakra úplné more," znie z nahrávky. Zo zničenia rozsiahleho vodného diela sa vzájomne obvinili Kyjev aj Moskva. Priehrada ale bola po mesiace pod kontrolou ruských síl, ktoré ju podľa Kyjeva zamínovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok