Rusko sa snaží zhoršiť ekocídu. Podľa Zelenského ostreľuje aj miesta evakuácie v Chersonskej oblasti

ta3 TASR
9.6.2023 07:44

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom videoposolstve uviedol, že sa Rusko snaží ešte zhoršiť ekocídu, ktorú spôsobilo zničením Kachovskej priehrady. Podľa neho ruské sily naďalej ostreľujú Chersonskú oblasť postihnutú záplavami, pričom útočia aj na miesta, odkiaľ sa ľudia evakuujú.

Rusko sa snaží zhoršiť ekocídu. Podľa Zelenského ostreľuje aj miesta evakuácie v Chersonskej oblasti
TASR/AP

Ukrajinský prezident zároveň vyzdvihol "výsledky" ukrajinských síl v ťažkých bojoch v Doneckej oblasti na východe krajiny, píše agentúra Reuters.Hrádza Kachovskej priehrady sa pretrhla v utorok ráno a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku Dnepra. Ukrajinské aj Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti katastrofa prinútila evakuovať obyvateľov. Rusko tvrdí, že priehradu zničilo ukrajinské ostreľovanie. Ukrajina naopak uvádza, že vodné dielo do vzduchu vyhodili ruské sily, ktoré pri invázii do krajiny obsadili aj priehradu. Agentúra AP vo štvrtok zverejnila zábery z dronov nad Kachovskou priehradou deň po zničení a uviedla, že nepodporujú ruskú verziu o ukrajinskom útoku zhora.

"Ruskí teroristi sa snažia situáciu, ktorú spôsobili svojou ekocídou, ešte zhoršiť. Je to úplne zámerné," uviedol Zelenskyj v nočnom hlásení z vlaku pri návrate z oblastí postihnutých záplavami po zničení Kachovskej priehrady. "Pokračujú v ostreľovaní Chersonu a obcí v regióne, ktoré už teroristi zaplavili. Dokonca ostreľujú evakuačné miesta," doplnil. Podľa ukrajinského prezidenta okupanti úplne ponechali ľudí na ľavom brehu rieky Dneper napospas osudu.

Pri záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí a tisíce ľudí prišli o domovy, napísala agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské aj okupačné ruské činitele. Záplavy tiež zničili poľnohospodárske plodiny, vyplavili míny a spôsobili rozsiahle škody na životnom prostredí.

Zelenskyj vo svojom nočnom videu zároveň vyzdvihol "výsledky" ukrajinských síl v bojoch v Doneckej oblasti. "V Doneckej oblasti prebiehajú veľmi ťažké boje," poznamenal. "Ale sú tu výsledky a ja som vďačný tým, ktorí tieto výsledky dosiahli. Dobrá práca v Bachmute. Krok za krokom," dodal. Zmienil sa aj o ďalších oblastiach, kde dochádza k ťažkým bojom, ale uviedol, že nebude oznamovať podrobnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok