Zábery z dronu nad Kachovskou priehradou nepodporujú ruské tvrdenia o útoku zhora

TA3 ČTK
8.6.2023 21:02

Zábery z dronu zhotovené nad zničenou ukrajinskou Kachovskou priehradou neposkytujú dôkazy, ktoré by podporovali ruské tvrdenie o útoku zhora. Napísala to agentúra AP, ktorá zároveň zverejnila video, ktoré urobila v stredu - teda deň po tom, čo sa hrádza vodného diela pretrhla.

Zábery z dronu nad Kachovskou priehradou nepodporujú ruské tvrdenia o útoku zhora
TASR/AP

Rusko tvrdí, že priehradu zničilo ukrajinské ostreľovanie. Ukrajina naopak uvádza, že vodné dielo do vzduchu vyhodili ruské sily, ktoré pri invázii do krajiny obsadili aj priehradu. Ukrajinská spoločnosť Ukrhidroenerho predtým oznámila, že bola zničená vodná elektráreň, výbuch podľa nej nastal priamo v strojovni. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské sily priehradu odpálili "v panike", čím zrejme narážala na možnosť začatia ukrajinskej protiofenzívy.

Prevažná časť hrádze je pod vodou, časti niektorých budov sú však stále nad hladinou a nie je na nich vidieť obhorenie alebo stopy po šrapneloch, ktoré sú typické pre bombardovanie, z ktorého Moskva obviňuje Ukrajinu, píše AP. Agentúra zároveň upozornila, že jej zábery ponúkajú obmedzený pohľad, a preto je zložité kategoricky vylúčiť ktorýkoľvek scenár. Poznamenáva, že Rusi priehradu zanedbávali a to ju oslabilo. Podľa odborníkov bola stavba v havarijnom stave, čo tiež mohlo viesť k jej zrúteniu.

Zábery z dronu zachytávajú nielen samotný rezervoár s rozpadajúcou sa hrádzou, ale aj jeho okolie okupované ruskou armádou. Dve neďaleké dediny Dniprjany a Korsunka sa ocitli pod vodou až po strechy domov. Mesto Nova Kachovka zasiahla povodeň menej, ale aj ona bola bez ľudí a zvierat, popísala AP.

Hrádza Kachovskej priehrady sa pretrhla v utorok ráno a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku rieky Dneper. Ukrajinské aj Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti prinútila k evakuácii stoviek obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok