Hladina v Kachovskej priehrade klesla pod mŕtvy bod. Voda naďalej odteká

TA3 ČTK
8.6.2023 19:05

Voda z Kachovskej priehrady na Ukrajine sa už nedá používať na chladenie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Oznámila to vo štvrtok spoločnosť Ukrhidroenergo. Informovala agentúra AFP.

Hladina v Kachovskej priehrade klesla pod mŕtvy bod. Voda naďalej odteká
TASR/AP

Šéf spoločnosti Ukrhidroenergo Ihor Syrota pre ukrajinskú televíziu povedal, že hladina vody klesla pod kritickú úroveň 12,7 metra a už nemôže zásobovať chladiace "nádrže" na ZAES.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi tento týždeň povedal, že nádrže v ZAES a alternatívne nádrže sú ešte istý čas schopné chladiť reaktory i nádrže s vyhoreným palivom.

Ďalšia veľká chladiaca nádrž v okolí elektrárne je podľa jeho slov v súčasnosti naplnená a schopná zásobovať elektráreň niekoľko mesiacov. Pripomenul, že všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne už bolo postupne odstavených.

"Je preto nevyhnutné, aby táto nádrž zostala nepoškodená," povedal Grossi a vyzval všetky strany, aby vyvíjali úsilie na zachovanie tohto stavu. MAAE má v súčasnosti v ZAES, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, skupinu expertov.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa pretrhla po výbuchu v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa navzájom obviňujú z jej zničenia. Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z ostreľovania postihnutých oblastí počas evakuácie obyvateľov zo zatopených budov.

Témy: Metro UNIAN
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok