Prijal úplatok, ktorým mal zmierniť trest mužovi, čo spôsobil dopravnú nehodu. Slota stojí pred súdom

ta3 TASR
7.6.2023 09:05

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu 7. júna začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom. Obžalovaný je z korupcie, vinu odmieta. Prípad súvisí s ovplyvňovaním žilinského krajského súdu.

Prijal úplatok, ktorým mal zmierniť trest mužovi, čo spôsobil dopravnú nehodu. Slota stojí pred súdom
TASR/Lukáš Mužla

Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry mal Slota vybavovať na žilinskom krajskom súde miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U právoplatne odsúdeného exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Exšéf SNS pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Podľa obhajoby je obžaloba účelová, nedôvodná a postavená na nezákonne získaných dôkazoch. "Od nikoho som nezobral nijaké peniaze a nikomu som ich ani neodovzdal," povedal Slota s tým, že muža, pre ktorého mal miernejší trest vybavovať, nepozná a nikdy sa nestretli.

Bývalý predseda SNS po svojom vyhlásení požiadal sudcu ŠTS, aby hlavné pojednávanie pokračovalo v jeho neprítomnosti. Ako dôvod uviedol bolesti, na súd prišiel s ťažkosťami, pri chôdzi si pomáhal barlou. Po odchode z pojednávacej miestnosti pre médiá uviedol, že celá kauza je spolitizovaná a vyšetrovatelia chceli, aby vypovedal proti iným verejne činným osobám. "Je to jeden veľký humbug. Všetci vravíte, aký som bohatý. Ja sa mám ulakomiť a ešte som mal robiť pre niekoho, koho som v živote nevidel?" povedal.

Hlavné pojednávanie po Slotovom odchode pokračovalo výpoveďou svedkov. Vinník dopravnej nehody, pre ktorého mal exšéf SNS podľa obžaloby vybavovať na žilinskom krajskom súde zmiernenie trestu, pred súdom hovoril o úplatkoch vo výške 5-tisíc a 10-tisíc eur. Ďalší svedok, sprostredkovateľ, ktorý mal peniaze pre sudcu Polku odovzdať Slotovi, vypovedať odmietol, na súde sa preto čítala zápisnica z jeho výsluchu.

"Sme presvedčení, že k spáchaniu skutku nedošlo. Podľa nášho názoru ide o zástupný spor, ktorého účelom zrejme bolo získať nejaké informácie pre orgány činné v trestnom konaní vo vzťahu k iným osobám, ktoré ich zaujímali," uviedol pre médiá Slotov obhajca Roman Hriadel.

Zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve obvinila exšéfa SNS Národná kriminálna agentúra v marci 2022 v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018. Neskôr mu pribudlo aj ďalšie obvinenie z korupcie.

Vyšetrovateľ žiadal pre Slotu vlani na jar väzbu, ŠTS v Pezinku ho však prepustil zo zadržania na slobodu. Preventívnu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, Najvyšší súd mu neskôr obmedzenia a povinnosti sprísnil takzvaným elektronickým monitorovacím náramkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok