Do vzdušnej zóny Taiwanu vstúpili čínske lietadlá, krajina v reakcii aktivovala systémy protivzdušnej obrany

ta3 TASR
8.6.2023 13:22

Celkovo 37 čínskych bojových lietadiel vstúpilo v stredu v priebehu približne šiestich hodín do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Taiwanu. Oznámil to hovorca ministerstva obrany Taiwanu Sun Li-fang. Informuje agentúra AFP.

vojnová loď, lietadlová loď, 1140x
TASR/AP

Podľa informácií Sun Li-fanga čínske lietadlá vstúpili do taiwanskej zóny vo štvrtok o 5.00 h miestneho času (streda 23:00 SELČ). O šesť hodín neskôr povedal, že niektoré pokračovali smerom nad Tichý oceán na diaľkový prieskumný let.

Taiwanské ozbrojené sily v reakcii na preniknutie čínskych stíhačiek do taiwanskej zóny nasadili svoje vlastné lietadlá a lode a aktivovali systémy protivzdušnej obrany. K incidentu došlo deň skončení vôbec prvých spoločných námorných cvičení Spojených štátov, Filipín a Japonska v oblasti Juhočínskeho mora, na ktoré si Peking robí takmer výhradné nároky.

Zóna protivzdušnej obrany Taiwanu je väčšia ako jeho vzdušný priestor a na určitých miestach sa prekrýva s identifikačnou zónou pevninskej Číny. Taiwan túto oblasť monitoruje a hliadkuje v nej, aby jeho sily mali viac času reagovať na hrozby. Čínske lietadlá za posledné roky čoraz častejšie vstupujú do identifikačnej zóny Taiwanu. V roku 2022 bolo takýchto prípadov takmer dvakrát viac než rok predtým.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok