Okupovaný Luhansk sa stal terčom útoku. Použité boli zrejme strely Storm Shadow

ta3 ČTK
8.6.2023 12:12

V okupovanom Luhansku na východe Ukrajiny sa vo štvrtok ozvalo niekoľko silných výbuchov a nad mestom stúpal dym. Podľa ruských tlačových agentúr bola tamojšia priemyselná zóna zasiahnutá zrejme strelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, ktoré brániacej sa Ukrajine dodala Británia. Prípadní zranení či mŕtvi neboli hlásení, napísal spravodajský server Meduza.

Minulý mesiac britský minister obrany Ben Wallace uviedol, že Ukrajinci už použili strely Storm Shadow, ktoré im darovala Británia. Ďalších podrobností sa zdržal. Podľa Moskvy Ukrajinci tieto strely v máji využili na útoky na Luhansk, ktorý už od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti.

Británia sa stala prvou krajinou, ktorá oznámila, že Ukrajine začala dodávať riadené strely dlhého doletu, ktoré umožnia ukrajinským silám zasiahnuť ruské ciele ďaleko za frontovými líniami. Wallace predtým vyhlásil, že strely s doletom cez 250 kilometrov môžu byť používané iba v rámci ukrajinského územia.

Okupované časti ukrajinskej Luhanskej oblasti a ďalších troch ukrajinských regiónov sa Rusko vlani na jeseň v rozpore s medzinárodným právom pokúsilo pripojiť k Ruskej federácii po narýchlo zorganizovanom a svetom neuznanom hlasovaní. Podobne Moskva už na jar 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok