V ruskom Šebekine sa vystupňoval chaos. Obyvateľov, ktorí čelia ostreľovaniu, trápi nezáujem Moskvy

ta3 ČTK
8.6.2023 08:53

V ruskom Šebekine blízko hraníc s Ukrajinou sa kvôli intenzívnemu ostreľovaniu v posledných týždňoch vystupňovali napätie a chaos, opísali novinárom obyvatelia mesta. Mnohí miestni zo Šebekina v posledných dňoch narýchlo utiekli. Trápi ich pritom nezáujem Moskvy.

Ruskí partizáni najímajú tisíce členov na útoky proti Moskve. Máme serióznu výzbroj, dodal veliteľ
TASR/AP

Svedectvá zhromaždené nezávislými novinármi zo združenia Bereg priniesol portál Meduza. Ruské úrady vinia z ostreľovania ruských pohraničných oblastí ukrajinskej sily. Kyjev zodpovednosť za tieto útoky odmieta.

Prvýkrát sa asi štyridsaťtisícové Šebekino, ktoré leží zhruba šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou, stalo terčom ostreľovania v októbri minulého roka. Paľba vtedy zasiahla obchodné centrum Galereja, kde následkom toho vznikol požiar, dvaja ľudia podľa ruských médií zomreli a 14 ďalších ich utrpelo zranenia. Vtedy sa mnohí rozhodli z mesta odísť. Medzi nimi bola aj Aljona, ktorá sa ale neskôr vrátila. Po návrate pozorovala, že si ľudia na ostreľovanie postupne zvykli.

"V prvých dňoch ostreľovania, keď to nebolo ešte také intenzívne, sa ľudia kvôli pocitom neistoty schovávali v kúpeľniach, v pivniciach alebo na chodbách," spomína Aljona. "Ale potom si miestni zvykli, začali to brať pokojne. Zásahy boli obvykle v stále rovnakých štvrtiach. Niekedy boli aj výnimky, ale každý si myslel, že jeho sa to nedotkne," popísala. Nikita, ďalší obyvateľ Šebekina uviedol, že na jeseň nepociťoval žiadny zvláštny strach, ba naopak mal skôr pocit, ako by sa mu "vypli“ emócie. Inak na tom ale boli jeho rodičia, ktorí mu po každom ostreľovaní volali a vypytovali sa, či je v poriadku.

Evakuácia obyvateľov

Tento rok na jar sa ale intenzita ostreľovania prudko zvýšila. Začiatkom tohto mesiaca sa nakoniec ruské úrady rozhodli na evakuáciu obyvateľov. "Keď začali hovoriť o ukrajinskej protiofenzíve, tak napätie narastalo a v posledných jarných dňoch to bolo už hrozné. Nehanbili sa zacieliť na rezidenčné štvrte," sťažuje sa Nikita.

"O tretej hodine v noci 31. mája ma zobudilo, ako niečo letelo. Tak hlasno som to nikdy predtým nepočula. Hneď som bežala do chodby. Ráno sa ukázalo, že to dopadlo v centre mesta," spomína Aljona. Počas jej popisovaného útoku utrpeli zranení štyria ľudia. Po tejto skúsenosti sa Aljona rozhodla druhýkrát z mesta utiecť. Jej rodina odišla veľmi narýchlo.

Organizovaná a systematická evakuácia podľa svedectva miestnych príliš neprebiehala. Ľudia si zaisťovali odchod prevažne sami, odchádzali autobusy, taxíky alebo so susedmi v osobných autách. Napríklad Iľja ale popísal, že ho z mesta rovnako ako ďalších ľudí odviezli vojaci. "Vyjsť z mesta naháňalo hrôzu, pretože ostreľovanie často zasahuje cesty. Zostať na mieste ale naháňalo hrôzu ešte väčšiu," hovorí Aljona.

Ľudia často odchádzali naľahko, pretože sa domnievali, že sa čoskoro vrátia. V mnohých štvrtiach pritom ostreľovanie poškodilo infraštruktúru a na niektorých miestach boli problémy s dodávkami vody, elektriny alebo mobilného signálu.

"Šebekino je Rusko"

Keď potom ostreľovanie v noci na 1. júna podľa lokálneho webu poškodilo ubytovňu a miestnu administratívnu budovu a spôsobilo zranenie ôsmim ľuďom, miestni obyvatelia začali na sociálnych sieťach šíriť heslo "Šebekino je Rusko" s príslušným hashtagom, aby upútali na situáciu v meste pozornosť celonárodných médií a federálnych úradníkov.

Na nezáujem zo strany zvyšku Ruska sa miestni sťažujú aj v internetových diskusiách v lokálnych skupinách. "Kto povie, kde je v Šebekine pokoj?" pýtal sa napríklad podľa novinárov jeden z miestnych. "Najpokojnejšie je v Moskve, tej sa špeciálna vojenská operácia netýka," odpovedal mu iný obyvateľ Šebekina. Počas jedného z nočných ostreľovaní si potom miestna obyvateľka na lokálnom telegramovom kanáli uľavila: "Do r..i, sme v Rusku, alebo kde? Zastanú sa nás?"

Podobné pocity frustrácie popísala novinárom aj Jelena. "Dúfali sme, že nás ochránia, aspoň vagnerovci alebo kadyrovci. Ale nikto sa o nás nezaujíma. Predtým sa zdalo, že vojna je niekde v diaľke, ale teraz sme sa aj my ocitli v neistote a nevieme, čo robiť,“ zhrnula. Podľa nej v meste panuje chaos a rabuje s v ňom. Jelena popísala, že v supermarkete, kde pracuje, sú vyrazené dvere, a že niekoľko obchodov s mobilnými telefónmi bolo vykradnutých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok