Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť. Rokoval aj o obnove ekosystému

ta3 TASR
8.6.2023 11:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorá je po zničení hrádze Kachovskej priehrady zasiahnutá záplavami a prebiehajú tam evakuačné práce. Informujú agentúry AFP a denník The Guardian.

Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť. Rokoval aj o obnove ekosystému
TASR/AP

"Pracovná cesta do Chersonskej oblasti... Diskutovali sme o mnohých dôležitých otázkach vrátane situácie v regióne v dôsledku katastrofy, evakuácii obyvateľstva z potenciálnych záplavových zón, zmenšenia rizík vyplývajúcich z pretrhnutia priehrady či poskytnutia podpory pre ľudí v zaplavených oblastiach," napísal Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram.

Ukrajinský prezident v Chersone rokoval aj o obnovení tamojšieho ekosystému. Podľa neho je dôležité "odhadnúť vzniknuté škody a prideliť finančné prostriedky  na odškodnenie obyvateľov postihnutých katastrofou" a tiež vypracovať program na kompenzáciu strát alebo presun podnikov v rámci Chersonskej oblasti.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin uviedol, že voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zaplavila už viac než 600 kilometrov štvorcových územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper. Ukrajinské úrady hlásili zatiaľ hlásili tri obete záplav, ruskí predstavitelia na okupovaných územiach hovoria o piatich obetiach.

V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred humanitárnou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región spamätávať. Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Kyjeva ním chcelo Rusko útokom spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko tvrdí, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť dodávky vody na anektovaný polostrov Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok