Bilancia rastie. Pri záplavách po pretrhnutí hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí

ta3 ČTK
8.6.2023 22:22

Pri záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí, napísala vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské i okupačné ruské úrady. Ide podľa nej o spoločnú bilanciu pre zaplavené časti oboch strán rieky Dneper, ktorý na juhu Ukrajiny v súčasnej dobe oddeľuje ukrajinské a ruské invázne vojská.

Ruskom dosadený starosta okupovaného mesta Nová Kachovka Vladimir Leonťjev ruskej štátnej televízii povedal, že v tejto obci zahynulo päť ľudí. Ukrajinský starosta obce Olešky, ktorý pred ruskou okupáciou utiekol na Kyjevom kontrolovanú časť krajiny, AP povedal, že mu miestni obyvatelia ohlásili osem obetí záplav. Šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval o jednom v mŕtvom v regióne, ktorý sa nachádza západne od Chersonskej oblasti.

Médiá tiež informovali o ruskom ostreľovaní zaplaveného Chersonu v čase, keď sa ukrajinské úrady snažili evakuovať obyvateľov. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra bolo zranených deväť ľudí. Úrad generálneho prokurátora pôvodne uviedol, že pri ostreľovaní aj jeden človek zahynul, neskôr informáciu opravil a oznámil, že žiadne úmrtie nie je hlásené, napísala agentúra Reuters. Kremeľ viní Ukrajinu z ostreľovania ruských záchranárov v oblasti.

Hrádza Kachovskej priehrady sa pretrhla v utorok ráno a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku Dnepra. Ukrajinské aj Ruskom dosadené úrady v okupovanej časti Chersonskej oblasti katastrofa prinútila evakuovať obyvateľov. 

Kyjev a Moskva sa zo zničenia priehrady vinia navzájom. Agentúra AP dnes zverejnila zábery z dronov nad Kachovskou priehradou deň po zničení a uviedla, že nepodporujú ruskú verziu o ukrajinskom útoku zhora.

Tisíce ľudí kvôli zničeniu Kachovskej priehrady prišli o domovy a desaťtisíce sú bez dodávok pitnej vody, píše AP. Záplavy zničili poľnohospodárske plodiny, vyplavili míny a spôsobili rozsiahle škody na životnom prostredí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok