Sýrsky útočník pobodal šesť ľudí, traja sú v ohrození života. Páchateľa zadržala polícia

ta3 TASR čtk
8.6.2023 11:05

Sýrsky útočník vo Francúzsku pobodal šesť ľudí, z toho štyri malé deti. Tri z obetí sú v ohrození života. Policajti páchateľa postrelili do nôh, následne na to ho zadržali. Nemal žiadny zápis v registri trestov ani sa neliečil na duševné poruchy.

Útočníka polícia držala. Zatiaľ sa nezdá, že by išlo o teroristický útok. Vo štvrtok popoludní to novinárom povedali premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podľa francúzskej tlače útočil tridsaťjedenročný Sýrčan, ktorý sa hlásil ku kresťanstvu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron útok odsúdil ako "úplne zbabelý", celý národ je podľa neho v šoku.

Muž ozbrojený nožom zaútočil na deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov v parku blízko Annecyského jazera okolo 9:45 SELČ. Dve zo zranených detí sú cudzinci - jedno z Holandska a ďalšie z Británie. Podľa svedkov, s ktorými hovorila televízia BFM TV, sa po útoku pokúsil útočník utiecť a napadol staršiu osobu, kým ho rýchlo zadržala polícia.

"Dôvod (útoku) musíme ešte len určiť," uviedla prokurátorka. Nič zatiaľ podľa nej nenasvedčuje tomu, že by išlo o teroristický čin. Traja zo zranených sú v ohrození života, z toho dve deti a jeden dospelý, dodal zdroj blízky prípadu. Pôvodne médiá hovorili celkom o siedmich zranených. Zákonodarca Antoine Armand za Horné Savojsko vo francúzskych Alpách na twitteri napísal, že deti boli napadnuté na detskom ihrisku. Útok označil za "odporný".

Útočník pochádza zo Sýrie, potvrdil AFP policajný zdroj. Muž sa podľa neho narodil v roku 1991, pred príchodom do Francúzska žil desať rokov vo Švédsku. Premiérka Borneová uviedla, že muž mal vo Švédsku štatút utečenca. Podľa AFP sa hlásil ku kresťanstvu a na záberoch z útoku je počuť, ako kričí "v mene Ježiša Krista". Podľa premiérky Borneovej o mužovi nemali poznatky tajnej služby a predpokladaný útočník nemal ani psychiatrický záznam. Podľa médií útočil bezdomovec.

"Úplne zbabelý útok dnes ráno v parku v Annecy. Deti a jeden dospelý sa ocitli medzi životom a smrťou," uviedol na twitteri Macron. "Národ je v šoku. Myslíme na ne, na ich rodiny a záchranné zložky," dodal. "Muž ozbrojený nožom zranil na námestí v Annecy niekoľko ľudí vrátane detí. Vďaka rýchlemu zásahu polície bola táto osoba zadržaná," napísal na twitteri minister vnútra Gérald Darmanin.

Poslanci a členovia vlády v Národnom zhromaždení prerušili debatu a minútou ticha uctili zranených aj ich rodiny, na čo ich vyzvala predsedníčka Yaël Braunová-Pivetová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok