Priehrada mení podobu frontu. Jej zničenie pripravilo Rusov o obranné postavenie, píše ISW

ta3 ČTK
8.6.2023 08:04

Utorkové pretrhnutie Kachovskej priehrady pripravilo ruské sily o obranné postavenie na ľavom brehu rieky Dneper, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zničenie vodného diela podľa neho výrazne zmení podobu frontu v juhukrajinskej Chersonskej oblasti.

Priehrada mení podobu frontu. Jej zničenie pripravilo Rusov o obranné postavenie, píše ISW
TASR/AP

Snímky zhotovené v stredu ukazujú, že záplavy "silne narúšajú pripravené ruské obranné pozície na východnom (ľavom) brehu rieky Dneper - najmä ovplyvňujú ruské predsunuté pozície v obciach Hola Prystaň a Olešky", uviedli americkí analytici.

Povodňová vlna podľa nich prinútila ruské sily opustiť postavenie, z ktorých predtým ostreľovali Cherson a ďalšie obce na pravom brehu pod kontrolou Ukrajiny. Povodeň tiež zničila ruské mínové polia pozdĺž brehu Dnepra, pričom dokladať to majú zábery šírené po sociálnych sieťach, na ktorých údajne po náraze do brehov vybuchujú vodou unášané míny. ISW cituje hovorkyňu ukrajinského južného veliteľstva Nataliju Humenjukovú, podľa ktorej ruské sily stiahli svojich vojakov a techniku o päť až pätnásť kilometrov od zatopenej oblasti. Tým sa niektoré obce v Chersonskej oblasti dostali mimo dostrelu Rusov.

Šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo naopak tvrdí, že zničenie priehrady je pre ruskú obranu výhodné, pretože skomplikuje ukrajinský postup cez rieku. Jeho hodnotenie situácie však podľa inštitútu ignoruje stratu prvej línie s pripravenými ruskými opevneniami. Nie je tiež jasné, aké množstvo ruskej ťažkej techniky bolo stratených za prvých 24 hodín povodne.

Kyjev a Moskva sa zo zničenia Kachovskej priehrady obvinili navzájom. ISW už skôr uviedol, že vinníka tohto činu zatiaľ nemožno určiť, všetky indície ale naznačujú, že išlo o úmyselný čin Ruska. Upozorňuje tiež na vyjadrenie odborníkov oslovených denníkom The New York Times, podľa ktorých zničenie priehrady zrejme spôsobila explózia výbušnín umiestnených vo vnútri hrádze a vodnej elektrárne. Tie malo v čase výbuchu pod kontrolou Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok