Z Togliatti do Odesy odpálili čpavkovod. Moskva viní ukrajinských sabotérov

ta3/TASR
7.6.2023 13:42

Rusko dnes obvinilo "ukrajinských sabotérov", že vyhodili do povetria časti čpavkovodu v Charkovskej oblasti, ktorým pred ruskou inváziou do susednej krajiny prúdil amoniak z ruského mesta Togliatti do ukrajinskej Odesy. Kyjev sa zatiaľ nevyjadril, ale šéf ukrajinskej Charkovskej oblasti už predtým vinil ruskú armádu z opakovaného ostreľovania potrubného zariadenia.

Z Togliatti do Odesy odpálili čpavkovod. Moskva viní ukrajinských sabotérov
TASR/AP (ilu)

Podľa agentúry Reuters by opätovné sprevádzkovanie čpavkovodu na trase Togliatti-Odesa mohlo byť kľúčové pre predĺženie čiernomorskej obilnej dohody.

"Dňa 5. júna okolo 21:00 moskovského času blízko obce Masjutovka v Charkovskej oblasti ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina vyhodila do povetria čpavkovod Togliatti-Odesa," tvrdil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podľa ruskej štátnej agentúry TASS.

Šéf ukrajinskej Charkovskej oblasti Oľah Synehubov už skôr obvinil naopak ruské invázne jednotky, že potrubie ostreľujú. "Ruskí teroristi druhýkrát ostreľovali čpavkovod v Kupjanskom okrese," uviedol v utorok večer na telegrame ukrajinský regionálny činiteľ s poznámkou, že únik amoniaku ukrajinské úrady nezaznamenali, ľudia ohrození nie sú a situácia je pod kontrolou.

Dedina Masjutivka sa podľa dostupných informácií nachádza blízko frontovej línie, podľa niektorých médií je na Kyjevom kontrolovanom území. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú biely dym vychádzajúci z čpavkovodu.

Potrubie na trase Togliatti-Odesa je najdlhším čpavkovodom na svete a meria zhruba 2500 kilometrov. Amoniak ním podľa médií prestal prúdiť po tom, čo ruské invázne vojská vtrhli na Ukrajinu a rozpútali tým najhorší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Obnovenie ruského vývozu čpavku, ktorý predstavuje hlavnú zložku na výrobu hnojív, cez toto spojenie je pritom jednou z podmienok Moskvy na predĺženie dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová dnes podľa agentúry TASS uviedla, že oprava poškodeného čpavkovodu potrvá jeden až tri mesiace, pokiaľ k nemu bude prístup. Ďalej okrem iného vyhlásila, že čpavkovod bol jedným z kľúčových "úloh" pri realizácii čiernomorskej obilnej dohody.

OSN a Turecko vlani v júli sprostredkovali obilnú dohodu s Moskvou a Kyjevom, aby pomohli vysporiadať sa s globálnou potravinovou krízou. Tú zhoršila ruská invázia na Ukrajinu, ktorá je popredným svetovým vývozcom obilia. Odvtedy bola dohoda opakovane predĺžená. Naposledy Rusko v máji súhlasilo s predĺžením dohody o dva mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok