Rusi strácajú pozície pri Bachmute, tvrdí ukrajinský veliteľ. Ukrajina prešla z obrany do útoku

ta3/čtk
7.6.2023 13:16

Ruské vojská ďalej strácajú pozície pri meste Bachmut v Donbase na východe krajiny, kde ukrajinské jednotky postupujú na krídlach, uviedol dnes na sociálnej sieti Telegram veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Generál svoje tvrdenie podľa denníka Ukrajinska pravda podporil aj zverejnením záberov z bojovej akcie 3. údernej brigády. Ukrajinské útoky severne a juhozápadne od Bachmutu hlásia aj analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

Rusi strácajú pozície pri Bachmute, tvrdí ukrajinský veliteľ. Ukrajina prešla z obrany do útoku
TASR/AP

"Úsek frontu pri Bachmute. (Ukrajinské) obranné sily pokračujú v postupe na krídlach, nepriateľ stráca pozície pri Bachmute," napísal Syrskyj.

"Pri Bachmute naše vojská prešli z obrany do útoku," uviedla aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. "Za uplynulých 24 hodín sme na rôznych miestach postúpili od 200 po 1100 metrov," napísala na telegrame.

Ruské velenie podľa Maljarovej zareagovalo vyslaním záloh na posilnenie obrany. Vagnerovci podľa nej zostávajú v tyle, zatiaľ čo bojujú pravidelné armádne jednotky a do boja sú nasadzovaní aj výsadkári.

Tretia úderná brigáda, z akcie ktorej zverejnil zábery veliteľ pozemných síl Sýrskyj, podľa dostupných informácií vznikla vlani v novembri, pôvodne z veteránov pluku Azov, ako vysoko mobilná, dobre vyzbrojená a vycvičená sila schopná nasadenia ako v obranných, tak útočných operáciách. Od januára bola nasadená pri Bachmute, ktorý od minulého leta bol miestom jednej z najurputnejších a najkrvavejších bitiek vojny Ruska proti Ukrajine. Zatiaľ čo Rusi minulý mesiac ohlásili dobytie Bachmutu, Ukrajinci tvrdia, že sa z mesta úplne nestiahli.

ISW s odvolaním sa na ruské zdroje uvádza, že ukrajinské sily prenikli do obce Berchivka, ležiacej asi šesť kilometrov severne od Bachmutu, kde pokračuje boj o ovládnutie obce, ktorú ruskí žoldnieri z Wagnerovej skupiny podľa svojho vodcu Jevgenija Prigožina dobyli vo februári. Ukrajinci postúpili podľa ISW aj pri obci Kliščijivka, asi sedem kilometrov juhozápadne od Bachmutu. Ovládli tiež výšiny pri ceste E-40 medzi Bachmutom a Slovjanskom. Analytici tiež pripomenuli Prigožinovo tvrdenie, že ruské vojská stratili bližšie neupresnené pozície pri obci Rozdolivka, ležiacej 18 kilometrov severovýchodne od Bachmutu.

Podobné tvrdenia nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok