Hitlerove fúzy na bilborde. Mladíka za ne poslali do väzenia

ta3/TASR
7.6.2023 08:53

16-ročný mladík sa na vlastnej koži presvedčil, že sa neoplatí byť vždy kreatívny.

Hitlerove fúzy na bilborde. Mladíka za ne poslali do väzenia
TASR/AP/Khalil Hamra

Turecké úrady zadržali a vzali do väzby 16-ročného mladíka, ktorý na fotografiu znovuzvoleného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na predvolebnom plagáte prikreslil fúzy.

Viaceré médiá blízke opozícii vrátane denníkov Birgün, Cumhuriyet a súkromnej televíznej stanice Halk TV uviedli, že mladík z mesta Mersin na juhovýchode Turecka bol obvinený z toho, že neďaleko svojho domu poškodil jeden z plagátov perom, načmáral naň "Hitlerove fúzy a napísal urážlivé komentáre".

Podľa mediálnych správ bol tínedžer zatknutý po tom, ako ho identifikovali priemyselné kamery. Úrady ho vypočuli v jeho dome, kde údajne "priznal nakreslenie fúzov", ale poprel, že by napísal aj sprievodné komentáre.

Mladíka predviedli pred prokurátora, ktorý ho uznal za vinného z "urážky prezidenta". Podľa televízie Halk TV bol uväznený v neďalekom detenčnom zariadení pre mládež.

Erdogan zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 28. mája, a nastúpil na ďalšie päťročné funkčné obdobie.

Podľa ministerstva spravodlivosti je "urážka prezidenta" jedným z najčastejších trestných činov v Turecku - vlani zaň bolo odsúdených 16 753 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok