Voda z Kachovskej priehrady zaplavila vyše 1300 domov. Vyšetrujú sa príčiny pretrhnutia

ta3/ČTK
7.6.2023 07:46

Postihnutých je 24 lokalít. Naliehavú pomoc potrebuje vyše 16-tisíc ľudí. Humanitárne dopady situácie pocítia státisíce osôb.

Šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin uviedol, že zaplavených bolo 1335 domov, ukrajinský minister vnútra Igor Klymenko potom informoval o počte zaplavených lokalít.

Evakuovaní sú aj ľudia nachádzajúci sa v oblastiach južne od Kachovskej priehrady a Dnepra, ktoré okupuje Rusko. Len z mesta Nova Kachovka, ktoré leží priamo pri teraz zničenej vodnej elektrárni na priehrade, bolo podľa starostu Vladimira Leonťjeva premiestnených okolo 900 obyvateľov. Už skôr uviedol, že je tu pod vodou asi 600 domov.

Rozsah záplav ukazujú podľa agentúry Reuters satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je vidieť množstvo zatopených miest a dedín. Z mnohých domov nad hladinu vyčnievajú iba strechy.

"Všetko je ponorené vo vode, všetok nábytok, chladnička, jedlo, všetky kvety, všetko pláva. Neviem, čo mám robiť," vysvetlila svoju zložitú situáciu 53-ročná obyvateľka Chersonu, ktorý je najväčším mestom pod priehradou. Hladina Dnepra tu už v utorok stúpla o 3,5 metra.

Hrádza priehrady, ktorá je jedným z najväčších vodných diel v Európe, bola zničená v skorých utorkových hodinách. Ukrajina je presvedčená, že za skazu môže Rusko, Moskva zase obviňuje Kyjev.

Čo spôsobilo pretrhnutie?

Zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny podľa odborníkov oslovených denníkom The New York Times najskôr spôsobila explózia výbušnín umiestnených vo vnútri hrádze a vodnej elektrárne. Tie malo v čase výbuchu pod kontrolou Rusko. Za menej pravdepodobné, aj keď nie nemožné, experti považujú, že by hrádza zničilo ostreľovanie alebo by sa zrútila pre staršie poškodenia.

Najväčšie škody na masívnej stavbe z ocelí vystuženého betónu by podľa odborníkov spôsobil výbuch v uzavretom priestore, ktorý by všetkou svojou energiou pôsobil na okolitú konštrukciu. Aj v takom prípade by k nemu ale bolo treba stovky kilogramov trhavín. Vonkajší výbuch bomby alebo rakety by naproti tomu na hrádzu pôsobil len zlomkom svojej sily, a na dosiahnutie podobného účinku by preto bolo potrebné mnohonásobne väčšie množstvo výbušniny.

"Budete obmedzení v tom, koľko toho hlavice (rakety) unesie," povedal NYT Nick Glumac, inžinier a odborník na výbušniny z Illinoiskej univerzity. "Ani priamy zásah nemusí priehradu zničiť," poznamenal s tým, že na to je potrebné značné množstvo energie.

Podľa Gregoryho Baechera, odborníka na priehrady z Marylandskej univerzity, sa stáva, že sa priehrady pretrhnú, napríklad aj pre to, že je v nich toľko vody, že začne pretekať hrádzu. Tak tomu bolo od mája aj v prípade vo vojne už skôr poškodenej Kachovskej priehrady. Pokiaľ by to ale bol skutočne dôvod zrútenia hrádze, očakával by Baecher, že sa tak stane najprv v blízkosti jedného z brehov.

Ako však poznamenali NYT, fotografie z miesta ukazujú, že sa hrádza najprv pretrhla uprostred, vedľa vodnej elektrárne, ktorá bola pri Ruskom držanom brehu. Navyše tunajší obyvatelia hovoria, že v utorok okolo 2:50 miestneho času (3:50 SELČ) počuli obrovský výbuch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok