Environmentálna bomba hromadného ničenia. Zelenskyj tvrdí, že státisíce ľudí prišlo o prístup k pitnej vode

ta3 TASR
7.6.2023 07:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za "environmentálnu bombu hromadného ničenia" a povedal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším "teroristickým" činom. Informovala o tom stanica Sky News a agentúra Reuters.

Zelenskyj odsúdil raketové útoky na Ukrajinu. Na ruský teror prisľúbil odpoveď
TASR/AP

 "Takéto zámerné zničenie priehrady a ďalších zariadení vodnej nádrže zo strany ruských okupantov je environmentálnou bombou hromadného ničenia," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave zverejnenom v utorok neskoro večer.

Zopakoval, že zničenie Kachovskej priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území. "Len úplné oslobodenie ukrajinského územia spod ruskej okupácie zaručí, že už k takýmto teroristickým útokom nedôjde," dodal.

Zelenskyj tiež oznámil, že ukrajinská generálna prokuratúra sa už v súvislosti s vyšetrovaním utorkového zničenia priehrady obrátila na Medzinárodný trestný súd v Haagu.

Ukrajinský prezident takisto prisľúbil pomoc obyvateľom postihnutej oblasti. Podľa neho vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a zaistila im pitnú vodu, píše agentúra DPA.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.

Vyhodením Kachovskej priehrady do povetria pripravili Rusi o prístup k pitnej vode státisíce ľudí, uviedol Zelenskyj. "Ruskí teroristi opäť dokázali, že sú hrozbou pre všetko živé. Úplne zámerne zničili jednu z najväčších vodných nádrží na Ukrajine. Pred ruskou inváziou žilo v tejto oblasti najmenej 100-tisíc ľudí. Minimálne desaťtisíce tam stále sú. Státisíce ľudí zostali bez normálneho prístupu k pitnej vode" napísal Zelenskyj.

Prezident tiež upozornil, že Ukrajina môže pomôcť iba ľuďom, ktorí žijú na území, ktoré ovláda, teda na pravom brehu Dnepra. "V časti okupovanej Ruskom sa okupanti ani nesnažia ľuďom pomáhať. To znova ukazuje, s akým cynizmom Rusko zaobchádza s ľuďmi, ktorých krajina sa zmocnilo, a čo Rusko vlastne prináša Európe a svetu," dodal ukrajinský prezident.

"Rusko kontroluje priehradu a celú Kachovskú vodnú elektráreň už viac ako rok. Je fyzicky nemožné ju nejako vyhodiť do povetria zvonku, ostreľovaním. Zaminovali ju ruskí okupanti. A tí ju vyhodili do povetria," uviedol už v utorkovom prejave Zelenskyj na schôdzke krajín takzvanej bukureštskej deviatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok