Dostanú mimovládky milióny za pomoc utečencom z Ukrajiny? Toto si myslia Krajniak, Kaliňák a Vagač

ta3/SB,PB
6.6.2023 20:41

Opäť sa v našej politik riešia peniaze. Napríklad peniaze pre tých, ktorí pomáhali a pomáhajú utečencom z Ukrajiny. Adresátom nenávratnej finančnej pomoci je totiž Nadácia Otvorenej spoločnosti, ktorá je pre časť politikov úhlavným nepriateľom. Je legálne vyplácať spätne dobrovoľnícku činnosť? V Téme dňa diskutovali Filip Vagač, Michal Kaliňák a Milan Krajniak.

asdasd_100.jpg
TA3

Otočený tok peňazí

Vagač hovorí, že keď organizácie pracovali na hranici, nevedeli, že takáto schéma bude existovať. "Rozhodli sa, že činnosť budú robiť tak či tak," uviedol splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Podľa neho ešte nie je jasné, či bude 13 miliónov vôbec vyplatených, keďže "teraz sa preukazujú náklady, ktoré boli oprávnene vynaložené".

Upozornil na to, že s Európskou komisiou sa podarilo vyrokovať, že účel, na ktorý boli peniaze dohodnuté, sa môže zmeniť a môže byť použitý na financovanie nákladov, ktoré mali krajiny s odídencami. "Podarilo sa nám otočiť tok peňazí, ktorý odchádzal preč z krajiny, a použiť ho na náklady, ktoré súviseli s tým, že sme k nám prijali ľudí," vysvetlil.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť a vypočuť tu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok