Dostanú mimovládky milióny za pomoc utečencom z Ukrajiny? Toto si myslia Krajniak, Kaliňák a Vagač

ta3/SB,PB
6.6.2023 20:41

Opäť sa v našej politik riešia peniaze. Napríklad peniaze pre tých, ktorí pomáhali a pomáhajú utečencom z Ukrajiny. Adresátom nenávratnej finančnej pomoci je totiž Nadácia Otvorenej spoločnosti, ktorá je pre časť politikov úhlavným nepriateľom. Je legálne vyplácať spätne dobrovoľnícku činnosť? V Téme dňa diskutovali Filip Vagač, Michal Kaliňák a Milan Krajniak.

asdasd_100.jpg
TA3

Peniaze neboli z rozpočtu

Krajniak hovorí, že keď vznikla utečenská kríza, bolo jasné, že to bude stáť peniaze, keďže bolo nutné pomôcť Ukrajincom. "Vtedy som si predsavzal, že maximum peňazí, ktoré Slovenská republika musí vynaložiť na pomoc odídencom, použijeme mimo zdrojov zo štátneho rozpočtu, teda mimo zdrojov slovenských daňových poplatníkov. Preto sme podpísali dohodu s UNHCR, Medzinárodným Červeným krížom, UNESCOm, Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. Ukrajincom sme z týchto zdrojov vyplatili približne 12 miliónov eur," vysvetlil. 

Celá pomoc preplácaná z európskych zdrojov bolo schvalovaná v Európskom parlamente v marci 2022 a v októbri za ňu hlasovali aj predstavitelia slovenskej opozície, ktorí ju teraz kritizujú. "Hlasoval za to aj predstaviteľ Smeru, aj šéf Republiky pán Uhrík," ozrejmil bývalý minister práce.

Vláda nezabudla na obce a mestá

Kaliňák hovorí, že bol v prvý deň vypuknutia konfliktu na hraniciach. "Tí prví, ktorých som tam videl pri starostoch, poslancoch a obyvateľoch, boli dobrovoľní hasiči, Červený kríž či Slovenská katolícka charita, teda tie organizácie, ktoré pomáhali mestám a obciam. Obrovský chaos, ktorý tam nastal aj problémami dua Heger-Matovič, ktoré sú asi nepopierateľné, sa podpísal pod celé riešenie tejto situácie," konštatoval bývalý riaditeľ ústrednej kancelárie ZMOSu.

Tvrdí, že mestá, obce, starostovia a primátori vedia najlepšie, "kto si koľko oddrel". "Situácia na hranici ukázala veľkú slabinu štátu, ktorý choasil obrovským spôsobom, podobne ako pri pandémii, aj tam zabrala samospráva," usúdil Kaliňák.

Vláda však nezabudla na obce a mestá. Tento projekt má dvojičku v tej istej hodnote. Mestá a obce dostanú finančnú kompenzáciu. "Ale čo je to finančná kompenzácia v situácii, v akej sa dnes nachádzajú mestá a obce?" pýta sa Kaliňák. Samosprávy sú podľa neho za minulý rok v strate 250 miliónov eur. Ďalšie kompenzácie vraj budú znamenať ďalšiu čistú stratu 320 miliónov eur.

Tejto téme sme sa venovali aj v Hlavných správach.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok