Rusi odpálili Kachovskú priehradu, tvrdí Kyjev. Kremeľ vinu odmieta, hrozí ekologická kríza

TA3 ČTK TASR
6.6.2023 06:48

Kachovská vodná elektráreň je úplne zničená a do pôvodného stavu ju už nebude možné vrátiť. Analytici hovoria o významnom momente vojny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že priehradu vyhodili do vzduchu ruské jednotky. Kyjevská diplomacia hovorí o teroristickom čine proti kritickej infraštruktúre.

Moskvou dosadený starosta Novej Kachovky Vladimír Leonťjev podľa TASS povedal, že mesto je pod vodou, zatopených je asi 600 domov. "Voda teraz stúpla o desať až jedenásť metrov. Maximálna úroveň vzostupu môže byť zhruba okolo 12,5 metra," povedal Leonťjev vo vysielaní ruskej televízie. Popoludní v meste podľa jeho rozkazu začne platiť núdzový stav.

Záplavová vlna dorazila do Chersonu

Fotografie zaplavených ulíc Chersonu na sociálnej sieti telegram zverejnil Roman Mročko, šéf mestskej správy. "Na Ostrove (štvrte Chersonu) pokračuje evakuácia z troch zberných miest. (Rekreačná oblasť) Hidropark a prekladisko ropy už zaplavila voda," uviedol. Obyvateľov mesta Mročko od rána opakovane vyzýva na pokoj, Cherson však podľa neho môže spadať do zóny "katastrofálnych záplav". "Hladina môže stúpnuť až o päť metrov," napísal.

Po pretrhnutí priehrady je záplavami ohrozených 40-tisíc ľudí, ukrajinské úrady ale majú možnosť zabezpečiť evakuáciu len 17-tisíc z nich. Na Twitteri to uviedol ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Vyše 25-tisíc ohrozených ľudí totiž podľa neho žije na územiach okupovaných ruskou armádou. Kostin zároveň ruskú okupačnú správu obvinil, že evakuáciu nevykonáva.

"Okupanti evakuácie nevykonávajú. Je to ďalší do neba volajúci prípad neúcty k ľudskému životu a medzinárodnému právu," podčiarkol Kostin. Proruská správa na okupovaných územiach síce ráno tvrdila, že zaistiť presun obyvateľov zatiaľ potreba nie je, neskôr ale tiež ohlásila, že na ľavom brehu Dnepra, ktorý je pod ruskou kontrolou, plánuje evakuáciu. Kostin tiež napísal, že očakáva náležitú odpoveď na dnešné udalosti zo strany Európy i celého sveta.

Ukrajinská služba pre mimoriadne situácie oznámila, že do štyroch hodín miestneho času (15:00 SEČ) sa podarilo zatiaľ evakuovať 1300 osôb. Zatopených je teraz podľa nej 13 obcí na pravom brehu Dnepra, ktorý majú pod kontrolou ukrajinskej sily, vrátane asi 300 domov. Hovorca služby zároveň uistil, že záchranné zložky v tejto chvíli majú dostatok síl i prostriedkov, aby mohli na situáciu reagovať.

Proruské úrady podľa ruskojazyčného webu BBC oznámili, že sa pripravuje evakuácia z Novej Kachovky alebo miest Hola Pristaň a Olešky. Predtým ohlásili presuny ľudí z dedín Dniprjan a Korsunka pri Novej Kachovke.

Čo sa stalo?

Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Priehrada sa nachádza v tej časti Chersonskej oblasti, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajina vyzvala obyvateľov ďalej popri rieke Dneper, aby sa evakuovali, a varovala pred záplavami na územiach po prúde. Podľa úradov hladina v nádrži klesá rýchlosťou asi 15 centimetrov za hodinu. 

Obyvateľov vyzvali, aby sa v čo najväčšej miere zásobili vodou. Ukrajinské ministerstvo vnútra apelovalo na obyvateľov desiatich dedín na pravom brehu rieky a niektorých častí mesta Cherson, aby si zhromaždili základné dokumenty a domáce zvieratá, vypli domáce spotrebiče a odišli. Zároveň ministerstvo varovalo pred prípadnými dezinformáciami.

Asi 16-tisíc obyvateľov sa nachádzalo v "kritickej zóne" na západnom brehu Dnepra ohrozenej záplavami po zničení Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny, uviedol na sociálnych sieťach šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin. Záplavy podľa neho ráno zasahovali deväť obcí či mestských štvrtí. Podľa ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti situácia ohrozovala 22-tisíc obyvateľov.

Úroveň hladiny sa zdvihla o desať metrov

Úroveň hladiny vody v Novej Kachovke sa zdvihla o desať metrov, píše agentúra TASS. Evakuácia podľa miestnej ruskej okupačnej správy začala v rade menších obcí po prúde Dnepra od Novej Kachovky, prednosť podľa nej majú obyvatelia Dniprjan a Korsunky.

Ukrajinské úrady už začali evakuáciu. Podľa Prokudina ľudia odchádzali v autobusoch z menších obcí pozdĺž Dnepra, a to smerom do Chersonu a ďalej do Mykolajivu a ostatných väčších ukrajinských miest. Okolo poludnia bude z Chersonu vypravený evakuačný vlak do mesta Mykolajiv. Prokudin varoval, že rozsah záplav bude počas dopoludnia narastať. Ruská štátna agentúra RIA medzitým priniesla vyhlásenie Moskvou dosadenej správy okupovanej časti Chersonskej oblasti, podľa ktorého sa riziko záplav týka 14 obcí s celkom 22-tisíc obyvateľmi.

Rokovala bezpečnostná rada Ukrajiny

Ani vodou, ani raketami, ani ničím iným sa ruským teroristom nepodarí zastaviť Ukrajinu, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zničenie Kachovskej priehrady. Na sociálnej sieti Telegram tiež oznámil, že rokovala bezpečnostná rada, uistil, že všetky služby fungujú, a vyzval obyvateľov, aby dôverovali len oficiálnym informáciám.

"Ruskí teroristi zničením priehrady Kachovskej vodnej nádrže len potvrdzujú celému svetu, že musia byť vyhnaní zo všetkých kútov ukrajinskej krajiny. Nemôže im zostať ani jeden meter, pretože každý meter využívajú k teroru. Iba víťazstvo Ukrajiny obnoví bezpečnosť. A toto víťazstvo príde," napísal Zelenskyj.

Zelenskyj tiež uviedol, že útok neovplyvní plány Kyjeva na protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územie. Píše o tom agentúra AFP. "Tento výbuch na priehrade neovplyvnil schopnosť Ukrajiny zbaviť svoje vlastné územia okupácie," uviedol v aplikácii Telegram. Dodal, že hovoril s hlavnými veliteľmi a armáda je v stave najvyššej pripravenosti.

Kyjev požiadal o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Kyjev požiadal v utorok o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v reakcii na čiastočné zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. 

"Ukrajina vyzýva na mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN a predkladá otázku tohto ruského teroristického činu (aj) Rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo západné štáty k novej vlne sankcií proti Rusku. K výzve sa vo vyhlásení na telegrame pripojil aj Zelenskyj, ktorý správanie Ruska označil za "vojnu proti životu, prírode a civilizácii". "Svet musí zareagovať," uviedol Zelenskyj. "Toto je len jeden deň ruskej agresie," napísal prezident, ktorý k príspevku pripojil video zobrazujúce skazu spôsobenú valiacou sa vodou.

Detonáciu vykonali na diaľku

Kachovskú vodnú elektráreň skoro ráno vyhodili do povetria ruské sily, ktoré detonáciu vykonali na diaľku, uviedol Zelenskyj po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady.  "Dnes v noci okolo 02:50 (miestneho času, 01:50 SELČ) ruskí teroristi vykonali vnútornú detonáciu štruktúr Kachovskej vodnej elektrárne. Okolo 80 obcí je v záplavovej zóne. Nariadili sme evakuáciu z rizikových oblastí a zabezpečenie pitnej vody všetkým mestám a dedinám, ktoré vodná nádrž zásobuje," napísal Zelenskyj vo vyhlásení na sociálnej sieti telegram.

Zo strany Ruska "ide o hysterickú reakciu" na očakávanú protiofenzívu ukrajinských síl, citovala agentúra Unian hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských síl Nataliju Humenjukovú. "(Ruskí vojaci) si uvedomovali, že sa začnú presúvať ukrajinské obranné sily, a snažili sa im touto cestu zabrániť prekročiť Dneper," povedala hovorkyňa.

"Vodná elektráreň Kachovka. Ďalší vojnový zločin, ktorý vykonali ruskí teroristi. Prezident zvolal Národnú bezpečnostnú radu," uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na platforme Telegram.

Šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Olexander Prokudin vo videu zverejnenom v aplikácii Telegram krátko pred 07.00 h povedal: "Ruská armáda spáchala ďalší teroristický čin." A varoval, že voda dosiahne do piatich hodín "kritickú výšku hladiny".

Ukrajinská vojenská rozviedka podľa agentúry Reuters uviedla, že ruské sily priehradu odpálili "v panike". "Ide o jasný teroristický čin a vojnový zločin," uviedla rozviedka.

Obviňujú sa navzájom

Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že Kachovská priehrada na juhu Ukrajiny bola zasiahnutá z ukrajinského raketometu Vilcha. Agentúra Reuters píše, že sa jej toto tvrdenie nepodarilo nezávislé overiť. Ukrajina naopak z útoku viní Rusko. 

Kachovskú priehradu najskôr do povetria ruská 205. motostrelecká brigáda, uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak s odvolaním sa na údaje od ukrajinskej rozviedky. "Je to predbežná informácia. Samozrejme teraz sa všetko bude overovať. Ale (táto jednotka) bola tam umiestnená a sú predbežné údaje, že to boli vojaci 205. motostreleckej. Preveríme to," povedal Podoljak podľa ruskej redakcie BBC. Moskvou dosadené miestne úrady v utorok potvrdili, že časť priehrady Nova Kachovka bola "čiastočne zničená".  

Kremeľ vyhlásil, že útok na Kachovskú priehradu v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bol "úmyselnou sabotážou" Kyjeva, ktorý vraj chcel týmto spôsobom odrezať od dodávok vody anektovaný Krymský polostrov.  "Už teraz môžeme jednoznačne vyhlásiť, že to bola úmyselná sabotáž zo strany Kyjeva," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Jedným z cieľom bolo pripraviť Krym o vodu," dodal.

Ohrozuje to aj Záporožskú elektráreň

Zničenie Kachovskej priehrady ruskými silami ohrozuje Záporožskú jadrovú elektráreň, situácia je tam však pod kontrolou, napísala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne. Ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský koncern Rosatom uviedla, že Záporožská jadrová elektráreň v ohrození nie je; bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí ani podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). V chladiacom systéme najväčšej jadrovej elektrárne v Európe sa používa voda z Kachovskej priehrady.

Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne zatiaľ nie je po zničení Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny ohrozená, vody na chladenie je dosť, uviedol vo vyhlásení šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Podľa neho síce hladina vody v priehrade kontinuálne klesá, čo časom znemožní jej čerpanie pre elektráreň, zariadenie ale disponuje vlastnou veľkokapacitnou chladiacou nádržou, ktorá by mala umožniť dodávku vody na chladenie najmenej na niekoľko ďalších mesiacov.

Šéf ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij následne podľa agentúry TASS uviedol, že hladina klesla o 2,5 metra. Podľa neho sa ale očakáva, že sa bude ďalej znižovať a poklesne až o sedem metrov.

"Pracovníci MAAE na mieste (jadrové elektrárne) majú informáciu, že po zničení Kachovskej priehrady sa hladina znižuje o päť centimetrov za hodinu... Hladina bola o 8:00 miestneho času vo výške 16,4 metra. Ak sa s nižšie pod 12, 7 metra, potom už ju nebude možné ďalej čerpať,“ stojí vo vyhlásení.

Podľa MAAE sa teraz snaží Záporožská elektráreň, ktorá leží v bezprostrednej blízkosti priehrady, svoje chladiace systémy naplniť na maximum. Agentúra ale zároveň upozornila, že zariadenie má ďalšie alternatívne spôsoby, ako zaistiť chladenie. Tým hlavným je čerpanie vody z chladiacej nádrže, ktorá by mala na chladenie stačiť na niekoľko mesiacov, pretože reaktory sú odstavené. "Preto je nevyhnutné, aby táto chladiaca nádrž zostala nepoškodená... Vyzývam všetky strany, aby zabezpečili, že sa neurobí nič, čo by ju narušilo," doplnil Grossi, ktorý má budúci týždeň v pláne Záporožskú elektráreň navštíviť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vlani v októbri uviedol, že Rusko chystá na Kachovskej priehrade útok, ktorý by mohol viesť k zatopeniu Chersonu, ktorý leží neďaleko, aj desiatok ďalších obcí. Ruská okupačná správa naopak vyhlasovala, že útok na priehradu plánuje Ukrajina.

Kachovská vodná elektráreň bola zničená

Kachovská vodná elektráreň bola úplne zničená a nebude možné uviesť ju do pôvodného stavu, uviedla vo vyhlásení na sociálnej sieti telegram spoločnosť Ukrhidroenerho. Výbuch podľa nej nastal priamo v strojovni elektrárne. O úplnom zničení v ruskej štátnej televízii podľa médií hovoril aj šéf ruskej okupačnej správy v Novej Kachovke Vladimir Leonťjev. Podľa zdrojov agentúry TASS ďalej kolabuje priehradná hrádza. Elektráreň sa podľa agentúry TASS s odvolaním sa na zdroje zo záchranných zložiek pod náporom vody ďalej rúca, skolabovala viac ako jej polovica.

"V dôsledku detonácie vo vnútri strojovne bola Kachovská vodná elektráreň úplne zničená. Zariadenie nemôže byť obnovené," píše Ukrhidroenerho. Je "očividné", že oprava vodnej elektrárne nie je možná, povedal Leonťjev. Záplavy podľa Moskvou dosadeného starostu Novej Kachovky postihnú až 300 domov a problémy podľa neho môžu nastať aj na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym, ktorý zásobuje voda z nádrže.

Ukrajina uviedla, že po zničení Kachovskej priehrady sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja. "V dôsledku explózie sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja," uviedla ukrajinská prezidentská poradkyňa pre oblasť komunikácie Daria Zarivnová na sociálnych sieťach

Reagovali Michel, šéf NATO i Scholz

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že ničenie civilnej infraštruktúry je vojnový zločin, Rusi podľa neho budú pohnaní k zodpovednosti. 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že sa jedná o "nehorázny čin", ktorý opäť ukazuje brutalitu ruskej vojny. 

Nemecký kancelár Olaf Scholz považuje zničenie Kachovskej priehrady za "nový rozmer bojov". Zodpovedá to ale podľa neho spôsobu, akým ruský prezident Vladimir Putin vojnu proti Kyjevu vedie. 

Podľa šéfa britskej diplomacie Jamesa Cleverlyho je príliš skoro na to, aby sa situácia okolo priehrady dala zmysluplne vyhodnotiť. Myslí si však, že zničenie priehrady je dôsledok ruskej invázie.

Ohrozený ekosystém, hrozí kríza

Po zničení Kachovskej priehrady je v ohrození úroda v troch ukrajinských oblastiach, ktoré používali vodu z nádrže na zavlažovanie. Podľa webu BBC News to uviedol šéf parlamentného výboru pre poľnohospodársku politiku Oleksandr Hajdu. Ide podľa neho o úrodu v Chersonskej, Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti, ktoré často postihujú suchá. Ekologická katastrofa podľa ukrajinských predstaviteľov hrozí v južnej delte Dnepra.

"Vyhodenie Kachovskej vodnej elektrárne do povetria je teroristický čin, ktorý predstavuje hrozbu pre medzinárodnú potravinovú bezpečnosť. Dôsledky sú veľmi citeľné pre našich poľnohospodárov, pretože zavlažovať pôdu v troch regiónoch, ktoré závisí od Kachovskej vodnej elektrárne, je teraz nemožné. Tieto regióny dodávajú naše poľnohospodárske produkty do celého sveta," vyhlásil Hajdu.

Podľa generálneho riaditeľa ukrajinskej hydroelektrárenskej spoločnosti Ukrhidroenerho Ihora Syroty existujú dva scenáre ohľadom vody v priehrade. Podľa prvého do troch alebo štyroch dní v priehrade nezostane žiadna voda. Teraz podľa neho hladina klesá rýchlosťou 15 až 20 centimetrov za hodinu. V druhom scenári hladina vody v priehrade klesne na zhruba tri metre.

Ukrajinskí predstavitelia hovoria aj o ekologickej katastrofe. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak podľa agentúry Unian uviedol, že záplavy ohrozujú ekosystém v južnej delte Dnepra a tiež na čiernomorskom pobreží. Agentúra tiež s odvolaním sa na ekológa Vladislava Balinského z odeskej organizácie Zelenyj lyst (Zelený list) uviedla, že v dôsledku pretrhnutia priehrady bol "fakticky zničený unikátny ekosystém rozprestierajúci sa medzi mestom Nova Kachovka a ústím Dnepra a Bugu do Čierneho mora". Podľa Balinského ide o asi 80 000 hektárov chráneného prírodného územia spadajúceho pod národný park Nižnodniprovskyj.

Ekológ opísal, že voda spláchne stepné oblasti a zatopí stovky ostrovčekov s unikátnymi lužnými lesmi, lužnými lúkami aj s celou ich faunou. Zahynú podľa neho stovky živých organizmov, z ktorých 71 živočíšnych a 32 rastlinných druhov figuruje na červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodného zväzu ochrany prírody.

Konkrétne dôkazy nie sú

Biely dom v utorok oznámil, že výbuch, ktorý zničil Kachovskú priehradu, si pravdepodobne vyžiada množstvo životov. Dodal, že konkrétny dôkaz o páchateľovi ešte stále nie je k dispozícii, píše agentúra AFP.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že výbuch spôsobil výrazné škody na priehrade. Upozornil , že Washington tento incident stále pozorne skúma predtým, než určí páchateľa. "Ešte stále sa pokúšame pozbierať informácie a hovoriť s Ukrajincami," povedal.

Na otázku, či útok na priehradu predstavuje vojnový zločin, povedal, že úmyselné zničenie civilnej infraštruktúry nie je zákonmi vojny povolené.

Kremeľ vinu odmieta

Moskva dôrazne odmietla obvinenia. Všetka zodpovednosť za čin podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova padá na Ukrajinu. Táto "úmyselná sabotáž" podľa neho súvisí s neúspešnou protiofenzívou, o ktorú sa ukrajinské sily podľa Ruska pokúšali pred niekoľkými dňami, napísala agentúra TASS.

Ruská okupačná správa pôvodnej správy na sociálnych sieťach o deštrukcii spočiatku odmietala, následne ale zničenie priehrady prisúdila ukrajinským silám, ktoré podľa nej priehradnú hrádzu opakovane ostreľovali.

Ruský prezident Vladimir Putin "dostáva správy od ministerstva obrany a od ďalších úradov o tom, čo sa deje okolo Kachovskej vodnej elektrárne. V tejto chvíli môžeme jednoznačne povedať, že ide o zámernú sabotáž zo strany Ukrajiny," povedal Peskov novinárom. "(Obvinenie) môžeme dôrazne odmietnuť. (...) Všetku zodpovednosť za následky musí niesť kyjevský režim," uviedol k obvineniam na adresu Ruska.

"Sabotáž" podľa Peskova priamo súvisí s tým, že Ukrajina "pred dvoma dňami spustila rozsiahle útočné operácie," pri ktorých sa jej nedarí dosiahnuť dané ciele.

Žiada o odsúdenie útoku

Rusko vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby tento zločin odsúdilo. "Žiadame medzinárodné spoločenstvo, aby slovne odsúdilo trestné činy ukrajinských úradov, ktoré sú viac a viac neľudské a predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

"Tento incident je teroristický útok proti čisto civilnej infraštruktúre," dodala ruská diplomacia. Rusko podľa ministerstva požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) s cieľom dosiahnuť odsúdenie humanitárnej a ekologickej katastrofy spôsobenej Kyjevom. Ukrajina z výbuchu na vodnej nádrži obviňuje Rusko.

BR OSN má k útoku na priehradu mimoriadne zasadnúť v utorok o 16.00 h miestneho času (22.00 h SELČ). Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že išlo o plánovaný a cielený čin ukrajinskej armády, ktorý bol súčasťou protiofenzívy Kyjeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok