Ukrajinská protiofenzíva sa už možno začala, píše NYT. Kyjev podľa denníka zámerne mlčí o svojej stratégii

ta3 čtk
5.6.2023 23:31

Ukrajinská armáda dala v pondelok podľa médií najavo, že ešte nezačala očakávanú veľkú protiofenzívu, ktorej odrazenie už však ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských médií Kyjev tiež varoval pred psychologickými operáciami nepriateľa.

Ukrajinská protiofenzíva sa už možno začala, píše NYT. Kyjev podľa denníka zámerne mlčí o svojej stratégii
TASR/AP

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová vyhlásila, že Rusko sa snaží odviesť pozornosť od bojov v oblasti východoukrajinského Bachmutu, kde podľa nej ruské sily zaznamenávajú neúspechy a Ukrajinci naopak získavajú kontrolu nad vyvýšenými miestami. 

Denník The New York Times v pondelok však s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov napísal, že súdiac podľa zintenzívnenia ukrajinskej delostreleckej paľby aj nárastu útočných akcií vo viacerých sektoroch frontovej línie, ukrajinská protiofenzíva možno začala, ale Kyjev zámerne o svojej stratégii mlčí.

Zatiaľ čo ukrajinskí predstavitelia ruské správy o začatí protiofenzívy priamo popreli alebo sa k nim vyjadrili nejasno, podľa informácií denníka The New York Times (NYT) je ale možné, že protiofenzíva naozaj začala. Americkí činitelia, na ktorých sa denník odvoláva, uviedli, že pozorujú zintenzívnenie ukrajinských útokov. Vychádzajú pritom z informácií získaných vďaka americkým armádnym satelitom, ktoré dokážu sledovať delostreleckú paľbu alebo odpaľovanie rakiet. Aj vyhlásenie Maljarovej o ukrajinských úspechoch pri Bachmute dáva NYT do súvislosti s možným začiatkom protiofenzívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok