Visolajský vie, kedy budú Rázsochy. Ak by bol Heger ešte premiér, stále by veril, že ich postavia, tvrdí Dolinková

ta3/SB, PB
5.6.2023 20:40

Nemocnice na Rázsochách ani v Martine tak skoro nevzniknú. Z memoranda, ktoré Eduard Heger podpísal s lekárskymi odbormi, je nateraz zdrap papiera. Čo sa ešte dá pre zdravotníctvo zachrániť z Plánu obnovy? Kto je za súčasný stav zodpovedný? V Téme dňa diskutovali Zuzana Dolinková (Hlas), Andrea Letanovská (Demokrati) a Peter Visolajský (predseda LOZ).

asdasd_63.jpg
TA3

Priorita vlády

"Vedeli sme všetci, že to takto ide. Prosili sme všetkých, termíny boli absolútne nereálne," reagoval na aktuálnu situáciu ohľadom Rázsoch Visolajský. "Bratislava má obrovskú smolu, že tam postavila obrovskú nemocnicu skupina, ktorá má vplyv na štát," dodal. 

Informoval, že izraelskí experti, ktorí projektovali Rázsochy, vraj napísali vo verejnom liste, že ľudia z ministerstva zdravotníctva projekt blokujú. Písať o tom mal denník SME. "Toto sa naozaj deje v zákulisí. Národná nemocnica v Bratislave bude vtedy, ak si ju vláda určí za svoju prioritu," vyhlásil. Uviedol, že je v národnom záujme mať takúto koncovú nemocnicu. "Nie je to provinčná nemocnica ani nemocnica pre Bratislavu," dodal. 

Letanovská a Dolinková povedali, že nemajú žiadne informácie o tom, že meškanie nemocnice mohlo byť spôsobené zámerne. "Znie to ako konšpirácia," uviedla členka Demokratov na margo slov Visolajského. Dolinková reagovala, že "počas posledných troch rokov sa na ministerstve zdravotníctva diali rôzne veci".

Memorandum pokračuje?

Predseda Lekárskeho odborového združenia hovorí, že nikto nevie odpovedať na to, či slová, ktoré padli, boli realistické. "My sme všeličo počuli od pána Hegera, no nenaplnilo sa to. Všetko, čo sľúbil, napísal na papier a podpísal za celú vládu, sa nenaplnilo. Čo ho k tomu viedlo, myslím si, že na to nikto na Slovensku nevie odpovedať," dodal. Memorandum, ktoré LOZ podpisovalo s vládou Eduarda Hegera, obsahovalo 8 požiadaviek. Visolajský informoval, že sa podarilo naplniť "tri a asi jednu, dve čiastočne".

LOZ berie memorandum ako "záväzok vlády" a bude požadovať jeho naplnenie. "Tak ako sme medializovali, budeme žiadať jeho naplnenie. Požiadali sme pána Ódora o stretnutie, chceme to s ním prebrať a po voľbách oslovíme nového premiéra. Taktiež sme oslovili aj všetky politické strany, ktoré sa usilujú o mandát vo voľbách, aby sme im vysvetlili, v čom memorandum spočíva, a prečo je dôležité pre slovenské zdravotníctvo," konštatoval.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok