Visolajský vie, kedy budú Rázsochy. Ak by bol Heger ešte premiér, stále by veril, že ich postavia, tvrdí Dolinková

ta3/SB, PB
5.6.2023 20:40

Nemocnice na Rázsochách ani v Martine tak skoro nevzniknú. Z memoranda, ktoré Eduard Heger podpísal s lekárskymi odbormi, je nateraz zdrap papiera. Čo sa ešte dá pre zdravotníctvo zachrániť z Plánu obnovy? Kto je za súčasný stav zodpovedný? V Téme dňa diskutovali Zuzana Dolinková (Hlas), Andrea Letanovská (Demokrati) a Peter Visolajský (predseda LOZ).

asdasd_63.jpg
TA3

Plán obnovy priniesol nádej

Výstavba Rázsoch sa skončila fiaskom. Ódorova vláda chce, aby štát postavil nemocnicu za vlastné. Peniaze z plánu obnovy majú byť rozdelené medzi niektoré štátne nemocnice. Letanovská hovorí, že Slovensko potrebuje národnú nemocnicu, no nikdy na ňu nebol čas. "Plán obnovy priniesol aspoň akú-takú nádej," tvrdí. 

Dolinková hovorí, že stále nie je vybraný zhotoviteľ stavby ani projekt. "Snáď asi každý na Slovensku vie, kto je za toto zodpovedný. Peniaze z plánu obnovy boli jedinečné peniaze, ktoré sme dostali," uviedla na margo slov Eduarda Hegera. Hlas vraj upozorňoval, že je to pre Slovensko až príliš ambiciózny plán a nie je možné stihnúť postaviť Rázsochy z plánu obnovy. "Dúfam, že aspoň niečo bude z Martina," dodala. Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok plánuje stretnutie. Členka Hlasu dúfa, že sa podarí dohodnúť, aby do roku 2026 stála aspoň hrubá stavba tejto nemocnice.

Heger stále veril

Heger posledné mesiace tvrdil, že Rázsochy budú. Letanovská si myslí, že vychádzal z informácií, ktoré mu poskytoval rezort. Myslí si aj to, že to boli správne informácie. "Rokovania prebiehali do poslednej chvíle," ozrejmila s tým, že lehoty nebolo možné stihnúť aj pre situáciu ohľadom covidu a vojny na Ukrajine. "Bolo zodpovedné a správne snažiť sa postaviť nemocnicu z plánu obnovy," stojí si za svojím členka Demokratov.

Dolinková reagovala, že síce "nádej zomiera posledná", ale uviedla, že jediný človek na Slovensku, ktorý ešte pred dvoma týždňami veril, že Rázsochy z plánu obnovy budú, bol Eduard Heger. Vraj ak by bol ešte premiérom, stále by tomu veril. Letanovská informovala, že vždy tu bol plán B, aj keď plán A nevyšiel, hoci ten by mohol byť ideálny. "Vôbec nie je pravda, že peniaze sú premrhané. Od začiatku bol pripravený plán B. Dnes sa budú uchádzať o tieto financie ďalšie nemocnice, ktoré budú z týchto zdrojov postavené, ak budú mať pripravené projekty a budú súťažiť. Žiadne peniaze nemusia vyjsť navnivoč," doplnila.

Dolinková sa pýta, načo bolo potrebné dávať si ciele, o ktorých sme vedeli, že ich nemôžeme splniť. "Teraz nás to dobehlo," reagovala, keďže nevieme, v akom štádiu sú projekty ostatných nemocníc.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok