Eurokomisia chce, aby internetové platformy označovali obsah vytvorený umelou inteligenciou

TA3 ČTK
5.6.2023 12:58

Európska komisia chce, aby veľké internetové platformy pomáhali používateľom rozoznať obsah vytvorený umelou inteligenciou (AI) a označovali ho. Google, Microsoft a ďalší by týmto spôsobom mali brániť šíreniu dezinformácií, ktoré AI produkuje na veľmi vysokej úrovni. Oznámila to v pondelok podpredsedníčka komisie Věra Jourová pred rokovaním so zástupcami desiatok internetových firiem.

klávesnica hacker počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Požiadavka má byť súčasťou dobrovoľného kódexu, ku ktorému sa hlásia štyri desiatky spoločností. Podľa Jourovej je však možné, že vec sa stane tiež súčasťou záväzného únijného aktu o umelej inteligencii, ktorého konečnú podobu teraz dojednávajú členské krajiny bloku a Európsky parlament. 

Európske krajiny začali v poslednej dobe hovoriť o regulácii umelej inteligencie najmä v súvislosti s rýchlym rozvojom generatívnych systémov ako ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná Microsoftom, či projekt Bard od Google. Tie sú schopné na základe jednoduchých pokynov generovať zložité texty. Na webe sa ale objavujú aj manipulatívne fotky či videá vytvorené AI, ktoré sú často len veľmi zložito rozoznateľné od reálnych záberov.

"Signatári, ktorí prevádzkujú služby s potenciálom šíriť dezinformácie vytvárané AI, by mali zaviesť technológie umožňujúce rozpoznávať takýto obsah a jasne ho pre užívateľov označovať," vyhlásila Jourová v narážke na spomínaný kódex. K tomu sa v minulých rokoch pripojili firmy ako Google, Microsoft, majiteľ Facebooku Meta alebo TikTok. Jourová spolu s komisárom pre jednotný trh Thierrym Bretonom im v pondelok oznámi novú požiadavku, ktorej by podľa podpredsedníčky exekútívy Únie mali vyhovieť ihneď.

EÚ v súčasnosti dojednáva podrobnosti pravidiel, ktoré by sa mohli stať prvým komplexným systémom regulácie AI na svete. Členské štáty sa však zatiaľ s europoslancami nedohodli na konečnom znení normy označovanej ako Akt o umelej inteligencii a jej zavedenie do praxe môže trvať aj niekoľko rokov. Preto chce komisia podľa Jourovej v záujme rýchlosti siahnuť najskôr k rozšíreniu dobrovoľného kódexu. Nie je však zároveň vylúčené, že sa požiadavka na označovanie obsahu vytvoreného AI dostane aj do spomínaného záväzného predpisu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok