Belgicko vyšetruje, či boli v Rusku použité jeho zbrane. Požiada Ukrajinu o vysvetlenie

TA3 ČTK
5.6.2023 12:00

Belgicko požiada Ukrajinu o vysvetlenie správ, podľa ktorých použili proukrajinské milície pušky vyrobené v Belgicku na boj proti ruským jednotkám na západe Ruska za hranicou s Ukrajinou. S odvolaním sa na vyjadrenie belgického premiéra Alexandera De Crooa o tom informovala agentúra Reuters.

Belgicko vyšetruje, či boli v Rusku použité jeho zbrane. Požiada Ukrajinu o vysvetlenie
TASR/AP

Americký denník The Washington Post v sobotu uviedol, že milície, ktoré v máji rozpútali strety v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, použili zahraničné zbrane vrátane českých pušiek BREN alebo belgických FN SCAR.

Milície pri nájazde, ku ktorému sa prihlásila ozbrojená skupina Légia Sloboda Rusku, použili podľa denníka aj americké obrnené vozidlá MRAP. Dve z nich pochádzali z USA a jedno z Poľska, uviedol denník. "Naše ministerstvo obrany a jeho spravodajské služby začali vyšetrovanie a žiadajú o informácie, aby zistili, čo presne sa stalo," povedal De Croo v belgickom rozhlase Radio 1.

"Európske zbrane sú na Ukrajinu dodávané pod podmienkou, že budú použité na ukrajinskom území za účelom obrany tohto územia. A my máme zavedené prísne kontroly, ktoré dohliadajú na to, aby to tak bolo," dodal.

De Croo sa odmietol vyjadriť k možným dôsledkom, ak sa správy potvrdia. "Nesmieme predbiehať," povedal premiér. "Ale situáciu analyzujeme a brali by sme to veľmi vážne," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok