Princ Harry sa postavil pred súd. Je prvým z kráľovského rodu, ktorý tak spravil za 130 rokov

ta3/bbc, the guardian
6.6.2023 12:41

Princ Harry sa mal v pondelok objaviť na londýnskom najvyššom súde, kde mal svedčiť proti vydavateľovi britského bulvárneho denníka Daily Mirror. Je jedným zo štyroch ľudí, ktorí tvrdia, že noviny Mirror Group hackli ich hlasové schránky. Harry je prvým členom kráľovského rodu modernej doby, ktorý bude podrobený krížovému výsluchu na britskom súde. V pondelok sa však na súde neobjavil, prišiel až v utorok. Súd bude pokračovať v stredu.

Princ Harry sa postavil pred súd. Je prvým z kráľovského rodu, ktorý tak spravil za 130 rokov
TASR/AP

Princ Harry a traja ďalší ľudia tvrdia, že novinári z vydavateľstva Mirror im hackli telefóny a zbierali o nich informácie nezákonnými metódami. Vydavateľstvo v týchto prípadoch odmieta obvinenia z odpočúvania hlasovej schránky. O prípade rozhoduje Najvyšší súd v Londýne, píše BBC

Medzi štyrmi ľuďmi je okrem princa Harryho aj herci z Coronation Street Michael Turner Michael Le Vell a Nikki Sanderson a bývalá manželka komika Paula Whitehousea Fiona Wightman. V prípade obvinení figurujú ako "testovacie prípady". Vybrali ich od širšej skupiny navrhovateľov, ktorých je približne 100, a majú zastupovať viaceré obete, ktoré predniesli voči vydavateľstvu obvinenia. 

Harry verzus médiá

Prípad sa zameriava na 207 novinových článkov, ktoré boli publikované medzi rokmi 1991 až 2011. Asi 67 percent z nich písali o princovi Harrym. Obžaloba tvrdí, že vedúci pracovníci museli vedieť o nezákonnom zhromaždení informácií a napriek tomu to nezastavili. Harryho právnici chcú, aby súd zvážil sériu incidentov, ktoré sú podľa nich dôkazom toho, že televízny moderátor Piers Morgan, ktorý pracoval ako redaktor Daily Mirror od roku 1995 do 2004, vedel o hackovaní a povedal to aj ostatným.

Účasť člena kráľovského rodu na vypočúvaní a vyšetrovaní súdu je veľmi neobvyklá. Harry bude po približne 130 rokoch prvým vyšším členom, ktorý tak urobí. Pre princa Harryho to však nie je jediný prípad, v ktorom bojuje proti médiám súdnou cestou. Z hackovania žaluje taktiež vydavateľstvo NGN, ktoré vydáva The Sun.

Princ Harry TASR/AP
Princ Harry TASR/AP

Okrem toho obviňuje vydavateľa Associated Newspapers, ktoré publikuje Daily Mail a nedeľný Mail z toho, že si najal súkromných detektívov, aby mu odpočúvali telefón, dom aj autá. Podľa portálu The Guardian sa očividne princ Harry rozhodol po rokoch jeho tváre na bulvároch proti tomuto trendu a týmto médiám bojovať. Bulvárne plátky obviňuje zo smrti svojej matky a aj z narušenia jeho vzťahov s rodinou. 

Harry v pondelok neprišiel

V pondelok sa mal princ Harry prvýkrát objaviť pred súdom, avšak po otvorení procesu jeho právnik David Sherborne oznámil, že sa vojvoda na súd nedostaví. Sudca Farncourt povedal, že bol "trochu prekvapený" jeho neprítomnosťou. Harryho neprítomnosť tiež vyvolala kritiku od právnika MGN Andrewa Greena. Obvinil princovu stranu z "mrhania časom". Povedal, že im "len minulý týždeň povedali, že v prvý deň procesu nie je k dispozícii." 

Sherborne uviedol, že vojvoda priletel z Los Angeles po narodeninách svojej dcéry. "Je v inej kategórii ako ostatní traja žalobcovia kvôli jeho cestovaniu a bezpečnostným opatreniam," dodal. MGM tak môže podľa BBC vypočúvať princa Harryho v utorok a prípadne aj v stredu. V utorok sa princ už na súd dostavil, kde ho čaká vypočúvanie a predloženie dôkazov.

Princ Harry vo svojej svedeckej výpovedi hovorí, že si jasne pamätá incidenty, ktoré sú pri spätnom pohľade charakteristické znaky hackingu telefónu novinárom. "Pamätám si, že som pri viacerých príležitostiach prvýkrát počul hlasovú schránku, ktorá nebola nová – jednoducho som to pripísal technickej poruchy, alebo som si dokonca večer predtým príliš veľa vypil a zabudol som, že som to počúval," uviedol vojvoda.

"Zreteľne si pamätám, ako mi ľudia hovorili "nedostal si moju hlasovú schránku?". Povedal som "nie" a niekedy som sa vrátil do svojej hlasovej schránky, aby som ju hľadal, ale stále som ju nenašiel," dodal.

Utorkový súdny proces

Na úvod výpovede Harry povedal, že jeho rozhodnutie presťahovať sa do Kalifornie so svojou manželkou Meghan Markle bolo "z veľkej časti pre neustále zasahovanie, podnecovanie nenávisti a obťažovanie zo strany bulvárnej tlače,". Malo to podľa neho zničujúce následky a vplyv na jeho a Meghanino duševné zdravie a pohodu.

Na súde sa princa Harryho pýtali na riadok v jeho svedeckej výpovedi, ktorý znie: "Koľko krvi zašpiní ich pisacie prsty, kým niekto dokáže zastaviť toto šialenstvo?" Princ Harry tvrdil, že hovoril o novinároch, ktorí sú podľa neho "zodpovední za spôsobenie veľkej bolesti a rozrušenia." Avšak, nemenoval ich a dodal, že odkaz sa týkal všeobecne tlače. Na otázku, či je na súde, aby "zastavil toto šialenstvo", odpovedal, že je to jeho nádej.

Harry po zložení prísahy povedal, že odkedy sa narodil, zažil nepriateľstvo zo strany tlače. V písomnej svedeckej výpovedi uviedol, že jeho správy v telefónnom záznamníku boli napadnuté, keď bol tínedžer na škole Eton. "Moje hlasové správy obsahovali neuveriteľne súkromné a citlivé informácie o mojich vzťahoch," povedal.

Uviedol, že pozornosť bulvárnych médií znamenala, že sa stal paranoidným a nemohol nikomu dôverovať. Ale právnik skupiny Mirror Andrew Green spochybnil niektoré Harryho dôkazy. Tvrdil, že príbeh z roku 1996 nemohol byť získaný z Harryho správ, keďže mobilný telefón dostal až v roku 1998. Harry však oponoval informáciou, že v jeho škole bola pevná linka. Green tiež povedal, že mnohé z príbehov skupiny Mirror už boli verejne dostupné a boli publikované v iných novinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok