Regiónom Orava a Liptov pribudnú nové autobusy. Majú byť ekologickejšie a úspornejšie

ta3
4.6.2023 17:03

Na Orave a Liptove poteší cestujúcich nová flotila autobusov za 16 miliónov eur. Sú ekologickejšie a úspornejšie, no stále klasické dieselové. Vozový park obmenil dopravca, ktorý nedávno uspel v lukratívnom tendri žilinskej župy, v ktorom bola rozhodujúca najnižšia cena.

Pre profesionálnych vodičov, ktorí majú odslúžené za volantom dlhé roky a odjazdené státisíce kilometrov je to malý sviatok. Nová generácia autobusov je modernejšia a hlavne bezpečnejšia.

Vodič linky Dolný Kubín - Oravská Lesná František Lučivňák: "No tak skúšame to, čo to bude, na staré sme už boli zvyknutí, čo nás zase na tom prekvapí." Vodič linky Dolný Kubín - Novoť: "Tak už to vidia cestujúci, že je to moderné, že to vonia tou novotou, tak asi aj zo zvedavosti niektorí idú a prevezú sa."

Svoje dojmy z nových autobusov popísali aj samotní cestujúci: "Super, vonia to novotou, pohodlný." "Je to pekné, pekné, už to vari budeme mať to cestovanie krajšie no, tak si myslím."

S novými autobusmi prichádza na Oravu a Liptov aj zmena farby dopravcu. Zo zelenej na modrú. Hybridné či elektrické vozenie je ale stále hudba budúcnosti.

Výkonný riaditeľ spoločností Arriva Liorbus Karol Petőcz: "Všetko je to o vzájomnej spolupráci s objednávateľom a samotným dopravcom. Súčasná legislatíva nepredpisuje v rámci prímestskej dopravy obstarávať alebo investovať do tých ekologickejších autobusov."

"Treba si povedať možno aj o tom, že aký región musíme obsluhovať, naozaj je to horský terén, kde je problematický aj dĺžka dojazdov pri elektro autobusoch aj cenové relácie," tvrdí Erika Jurinová (OĽANO), predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Nové autobusy, grafikon a vyššie cestovné. Od tejto kombinácie si župa sľubuje viac cestujúcich. "Niektoré trasy sa skrátili rátame s viacerými prestupmi, tak tá obslužnosť bude naozaj vyššia, keď si zoberiete len na Oravu sa zvýšili počet kilometrov o 600-tisíc, čo je teda značné," tvrdí Jurinová.

"Do roku 2022 už je nárast 36 percent, nárast cestujúcich, čiže je vidno, že sa v zásade ľudia dostávajú späť do verejnej osobnej dopravy," hovorí Petőcz. V Žilinskom kraji je to zatiaľ len prvá stovka nových autobusov. Budúci rok ich plánujú vymeniť vo zvyšných regiónoch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok