Kontajnerová škôlka v Hrabušiciach je v zlom stave. Hygienici ju na istý čas zakázali používať

ta3
4.6.2023 16:48

Postaviť kontajnerovú škôlku v Hrabušiciach vraj nebol dobrý nápad. Myslia si to viacerí miestni obyvatelia a starosta s tým súhlasí. V lete je tam deťom horúco, v zime zase chladno. Hoci má budova len osem rokov, bola už aj v tak zlom technickom stave, že ju hygienici na istý čas zakázali používať. Obec hľadá riešenie.

V roku 2014 potrebovali Hrabušičania rýchlo vyriešiť problém s nedostatočnou kapacitou škôlky. O rok neskôr tam postavili kontajner a v septembri do neho začali chodiť deti. O päť rokov sa ukázali vážne problémy.

Situáciu objasnila Renáta Hudáková, riaditeľka RÚVZ Spišská Nová Ves: "Najmä po výdatných dažďoch bolo zaznamenané zatekanie do stropných konštrukcií a zatekanie do stien a po spojoch dokonca aj do podlahy. Na miestach zvýšenej vlhkosti boli zaznamenané aj problémy s plesňou."

Hygienici boli nekompromisní. V marci 2021 rozhodli o tom, že škôlku treba zatvoriť. "Museli sme opravovať strechu. Je tam nová zateplená strecha potiahnutá fóliou. Tá investícia bola stotisíc eur," tvrdí Marcel Kacvinský (Hlas - SD, Sme rodina, SNS) starosta Hrabušíc. "Po rekonštrukčných prácach na jeseň sa prevádzka škôlky obnovila," hovorí riaditeľka Hudáková.

Škôlka dodnes slúži. Avšak v lete je v nej príliš teplo, v zime zase chladno. Kúrenie pritom pracuje na plné obrátky, čo cítia najmä na obecnom úrade pri platení faktúr. Nový starosta dnes už vie, že postaviť kontajnerovú škôlku v klimatických podmienkach Hrabušíc pre obec nebolo najlepšie riešenie.

"Hovoria, že je tam veľmi mokro. A že deti veľmi kýchajú," tvrdí Vlasta Kroščenová, obyvateľka Hrabušíc. Pripája sa aj ďalšia obyvateľka Monika Becherová: "Myslím, že táto škôlka bola postavená v rýchlom termíne. Výstavba murovanej je dosť dlhý proces. Najmä tu na Slovensku."

Starosta Kacvinský: "Chyby sa robia, ja to beriem. Samosprávy riešia problémy v danom čase. A vtedy to bolo najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie." K situácii sa vyjadrila aj poslankyňa Mária Baová (KDH): "Viete, keby boli financie, bolo by to určite lepšie, si myslím. Pánboh zaplať aj za to, čo je."

V Hrabušiciach budú čochvíľa nútení zvýšiť kapacitu škôlky. Istotne však tento problém budú riešiť murovanou budovou. "Máme už vysúťaženého projektanta na projekt murovanej škôlky, ktorá by sa mala nachádzať vedľa kontajnerovej,"tvrdí Kacvinský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok