Opornému múru rodinného domu v Považskej Bystrici hrozí zrútenie. Ohrozená je cesta či inžinierske siete

ta3
4.6.2023 13:23

Opornému múru rodinného domu v Považskej Bystrici hrozí zrútenie. Tlačí naň váha cesty. Ohrozená je nielen jediná prístupová cesta, ale aj inžinierske siete, ktoré popod ňou vedú. Majiteľ žiada úrady, aby chybu odstránili. Oprava múru sa naťahuje už osem rokov.

Takto vyzerá oporný múr pána Hojdíka. Hlboké praskliny, vypadaný štrk, narušená statika hospodárskych budov a vykrivený elektrický stĺp. Betónová stena, ktorá podopiera cestu, to už dlho nevydrží.

"Vidíte, tu je odlúpený, toto celé ako to tlačí ten vrch a on sa preklápa takto, táto prasklina tu minulý rok nebola," opisuje Hojdík.

Problém sa objavil po tom, ako po rekonštrukcii cesty v minulosti do nej osadili inžinierske siete. Múr sa rozsýpa pôsobením erózie a pod ťarchou nákladných áut. Vlastník ho však opraviť nemôže. Zodpovedal by za možné poškodenie plynového potrubia aj samotnej cesty. Ani po ôsmich rokoch k vzájomnej dohode s úradmi nedošlo.

Hojdík: "Mám vykonané dva znalecké posudky, vykonané na môj podnet, tri štátne stavebné dohľady, účasť na Mestskom zastupiteľstve mesta Považská Bystrica, účasť na Komisii pre životné prostredie..."

K situácii sa vyjadrila aj Zuzana Hladejová z oddelenia komunikácie mesta Považská Bystrica: "Predmetný oporný múr nie je majetkom mesta."

Radnica preto do cudzieho majetku zasahovať nemôže. Majiteľ však tvrdí, že bez jeho múru by sa cesta zrútila a preto opravu treba riešiť komplexne. Jeho tvrdenie potvrdil aj Okresný úrad v Považskej Bystrici.

"Oporný múr a krajnica uvedenej miestnej komunikácie tvoria jednotnú a neoddeliteľnú súčasť. Nemožno povedať, že môj múr a ich cesta," tvrdí Hojdík. 

Vzhľadom na opakované sťažnosti, vypracovalo mesto začiatkom mája geostatický prieskum. "Momentálne ešte stále čakáme na výsledky tohto geostatického prieskumu a na základe konkrétnych výsledkov sa potom mesto rozhodne pre ďalšie kroky, ktoré podnikne v tejto veci," informuje Hladejová.

Ide o jedinú prístupovú cestu k desiatkam rodinných domov. Ak spadne múr, spadne aj cesta a k svojim domom sa nedostanú. Na podnet majiteľa je na ceste osadené aspoň dočasné dopravné značenie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok