Skauti z Púchova objavili zvláštny artefakt. Bol súčasťou už neexistujúcej Židovskej synagógy

ta3
3.6.2023 14:35

Na detskom ihrisku v Púchove našli dvaja skauti zvláštny kameň. Zistili, že ide o neobyčajný nález a to časť stĺpa už neexistujúcej Židovskej synagógy. Nález odviezli do Púchovského múzea.

Židovská synagóga v Púchove stála na mieste súčasnej centrálnej mestskej zóny. V roku 1988 ju komunistický režim zrovnal so zemou. Sutinu ťažké mechanizmy vyviezli, na námestí zostala len pamätná tabuľa.

"V podstate ustúpila tomu novému modernému socialistickému bývaniu, ktoré teda tam bolo neskôr realizované," informuje historik Pavol Makyna.

Pri detskom ihrisku našiel kameň netradičného tvaru náhodou miestny skaut s dcérou. Zišlo mu na um, že by to mohol byť pozostatok synagógy, ktorá tam v minulosti stála.

Peter Joachymstál, člen šiesteho Zboru skautov: "Vlastne ja som sedel tu lavičke a malá sa posadila sem na nejaký kameň, ktorý tu bol v tráve, ten kameň ma zaujal, takže som sa naň išiel pozrieť a bol zaujímavý tým, že bol pravidelný osemhran."

Opracovaná skala doteraz slúžila ako stolička, či stĺp symbolicky deliaci parkovisko od ihriska. Po 35 rokoch nález skauti vykopali a premiestnili na dôstojnejšie miesto - do Púchovského múzea.

Laura Krošláková, hovorkyňa mesta Púchov: "Dvere sú tu otvorené pre všetkých návštevníkov, ktorí budú chcieť si pozrieť tento aktuálne čerstvý nález, ktorý je tu umiestnený. Alebo teda celú tú našu púchovskú kultúru."

"Momentálne je toto asi najväčší objav púchovských skautov," objasňuje Juraj Mašek, vedúci šiesteho Zboru skautov. Ide pravdepodobne o pätku stĺpa, ktorý podopieral vstupné priečelie do murovanej synagógy. Tú postavili v neogotickom štýle pred 155 rokmi.

Makyna: "Je to asi jeden z mála artefaktov, alebo vôbec jediný artefakt, ktorý nám zostal po tejto synagóge alebo po židovskej komunite v Púchove."

Na Slovensku zostala asi stovka židovských synagóg. Desiatky z nich v uplynulých desaťročiach zničili.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok