Prípravy kúpalísk sú v plnom prúde. Vstupné bude vyššie, môžu za to drahšie energie

ta3
3.6.2023 14:13

Za kúpanie na kúpaliskách si priplatíme. Môžu za to drahšie energie. V niektorých mestách dokonca hrozilo, že bazény zostanú prázdne. Napriek tomu sú už prípravy v plnom prúde. V najbližších týždňoch budú spúšťať postupne prevádzku po celom Slovensku.

Vyše 90-ročné kúpalisko vo Vrútkach aktuálne plavčíci pripravujú na sezónu. Mesto do nevyhnutnej údržby nalialo dvestotisíc eur. Plavčík Jakub Stehlík: "Tak vlastne musíme pripraviť celé kúpalisko na prevádzku riadnu, pripraviť plochy, vyčistiť filtre, dať dokopy kotolňu, filtračku, všetko možné s tým spojené."

Pre skokové navýšenie energií budú musieť zvýšiť vstupné v priemere o euro. Rovnako aj v Čadci, kde je pomerne nové kúpalisko. Do poslednej chvíle ale nebolo jasné, či vôbec spustia tohtoročnú sezónu.

Matej Šimášek (Hlas-SD), primátor mesta Čadca: "V určitom období sme museli hľadať riešenia a uvažovali sme aj nad tým, že kúpalisko sa neotvorí, pretože sa to nedalo ekonomicky udržať. To, že sa posunuli tie ceny a že sme zazmluvnili novú cenu plynu, tak zabezpečilo, že môžeme otvoriť."

Z pôvodných 400-tisíc eur klesli čadčianskej radnici náklady na 150-tisíc za režim kúpaliska. Zo vstupného sa však peniaze ani zďaleka nevrátia. Mesto ho musí dotovať.

"Nejaké dva dni budeme napúšťať bazén, následne ohrev, potom nasleduje odobratie vzoriek vody, dodanie vzoriek vody na hygienu, čakáme na povolenie," tvrdí vedúci plavárne a kúpaliska v Čadci František Ujházi.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková: "Na umelých kúpaliskách sledujeme napríklad aj obsah chlóru vo vode. Počas kúpacej sezóny sledujeme či sú dostatočne udržiavané priestory kúpalísk, či sú čisté, potrebne dezinfikované."

Hygienici kontrolujú aj približne 80 prírodných vodných plôch. Na niektorých je už rušno, na kúpanie to ešte síce nie je, ale počasie praje iným vodným športom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok