Erdogan zložil prísahu na tretie volebné obdobie, vymenuje novú vládu

ta3 čtk
3.6.2023 07:53

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zložil v parlamente prísahu na ďalšie obdobie. Do Ankary kvôli tomu prišli cez dve desiatky lídrov štátov a vlád, aj šéf NATO Jens Stoltenberg, ktorí by sa mali popoludní zúčastniť ceremónie v prezidentskom paláci. Erdogan, ktorý krajine vládne už dvadsať rokov, má tiež oznámiť zloženie svojej novej vlády.

Vládne 20 rokov

Po prísahe pred tureckými poslancami Erdogan zamieril do ankarského mauzólea prvého tureckého prezidenta Mustafu Kemala Atatürka, ktorý pred sto rokmi založil Tureckú republiku a v krajine sa teší veľkej vážnosti. Jeho portrét je nielen na tureckých bankovkách, okrem úradných budov visí aj v mnohých domácnostiach a za urážku jeho pamiatky hrozia podľa zvláštneho zákona o 

Erdogan je v Turecku pri moci vyše 20 rokov. Prvýkrát bol zvolený prezidentom v roku 2014 v prvej priamej voľbe prezidenta. Voľby vyhral aj v roku 2018 a tento rok, kedy sa však prvýkrát uskutočnilo druhé kolo. Pre Erdogana by malo ísť o posledný prezidentský mandát, pretože ústava novelizovaná v roku 2017 pripúšťa len dva prezidentské mandáty po sebe.

Ešte pred prvým kolom zo 14. mája niektoré prieskumy dávali šancu kandidátovi opozície Kemalovi Kiličdarogluovi. Mnohí sa domnievali, že Erdoganovi uškodí zlá ekonomická situácia, najmä rast cien, a že mu body uberie aj podľa niektorých zle zvládnutá vládna pomoc po februárovom zemetrasení. Väčšina Turkov ale podľa analytikov opäť dala prednosť silnému vodcovi pred málo charizmatickým demokratom, napriek tomu, že Erdoganov režim potláča slobodu slova a zatvára do väzenia svojich kritikov.

Stoltenberg prišiel rokovať

Erdogan zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo na konci mája, keď s 52 percentami porazil opozičného kandidáta Kemala Kiličdaroglua. V parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili spolu s prvým kolom prezidentských volieb v polovici mája, Erdoganov blok získal väčšinu mandátov v novom parlamente.

Stoltenberg v sobotu do Turecka pricestoval na dvojdňovú návštevu a bude rokovať s Erdoganom aj ďalšími tureckými predstaviteľmi. Očakáva sa, že otvorí otázku švédskej žiadosti o vstup do NATO - Ankara a Budapešť sú poslednými členmi aliancie, ktorí ju doteraz neratifikovali. Tento týždeň turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu odkázal Švédsku, že musí splniť záväzky v boji proti terorizmu. Tým Ankara myslí potláčanie sympatizantov radikálnych kurdských skupín a stúpencov islamského klerika Fethullaha Gülena, ktorý podľa tureckých úradov zosnoval neúspešný štátny prevrat v roku 2016.

Nová vláda

Erdogan večer tiež vymenuje novú vládu. Pozornosť sa upiera na post ministra financií, ktorým by sa mohol stať ekonóm Mehmet Şimşek. Ten v minulosti túto funkciu už zastával. Podľa odborníkov by menovanie Şimşeka mohlo znamenať návrat k tradičnejšiemu poňatiu menovej politiky. Napriek veľmi silnej inflácii turecká centrálna banka znižovala na prianie Erdogana úrokové sadzby, čím podľa väčšiny zahraničných ekonómov ďalej prispievala k rastu spotrebiteľských cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok