Erdogan obhájil prezidentský úrad. Voličom sa poďakoval za dôveru

ta3 čtk tasr
29.5.2023 07:30

Turecká ústredná volebná komisia potvrdila, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvíťazil v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb. Oznámil to šéf komisie Ahmet Yener. Erdogan porazil kandidáta skupiny opozičných strán Kemala Kiličdaroglua.

Vládnutie sa predlžuje

Týmto víťazstvom sa Erdoganovo doteraz 20 rokov trvajúce vládnutie Turecku predĺži do roku 2028. "Na základe predbežných výsledkov bolo stanovené, že Recep Tayyip Erdogan bol zvolený za prezidenta," citovala štátna tlačová agentúra Anadolu predsedu Najvyššej volebnej rady Ahmeta Yenera.

Yener dodal, že Erdogan podľa doteraz sčítaných hlasov získal podporu približne 55,41 percent voličov, zatiaľ čo jeho súpera, kandidáta opozície Kemala Kiličdarogla volilo 46,59 percenta voličov.

Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu z výsledkov po spočítaní takmer 99 percent hlasov vyplýva, že Erdogan dosiahol 52-percentný zisk, zatiaľ čo Kiličdaroglu má 48 nateraz percent. Agentúra ANKA, ktorá má blízko k opozícii, zaznamenala takmer rovnaké údaje, podotkla agentúra DPA.

Víťazom je Turecko

Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vyhlásil za víťaza druhého kola prezidentských volieb. Informuje o tom agentúra AFP. "Budeme vládnuť krajine ďalších päť rokov," povedal Erdogan svojim podporovateľom vo svojej domovskej štvrti v Istanbule. Ako uviedol, jeho víťazstvo "otvorilo dvere novému tureckému storočiu". 

Erdogan sa vyhlásil za víťaza volieb ešte pred sčítaním všetkých odovzdaných hlasov. Vo svojom prejave z volebného autobusu pred svojím domom sa tiež vysmieval svojmu súperovi, opozičnému lídrovi Kemalovi Kiličdaroglovi. "Jediným víťazom je dnes Turecko," vyhlásil Erdogan podľa agentúry AP.

Sympatizanti úradujúceho prezidenta sú už v uliciach Istanbulu, Ankary a ďalších miest oslavovali jeho víťazstvo. Podľa britskej stanice BBC sa tisíce ľudí zišli aj pred prezidentským palácom v Ankare, aby si vypočuli Erdoganov príhovor. Podľa agentúry DPA ulice Ankary sú lemované dospelými i deťmi a jazdia po nich autá, ktorých osadenstvo máva vlajkami Turecka, vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ako aj Osmanskej ríše či rôznych nacionalistických formácií.

Zvyknutí na jeho vládu

Ugur Özgün (42), ktorý pricestoval s manželkou a dcérou do Ankary z mesta Konya, aby sa pripojil k oslavám v sídle AKP, v rozhovore pre DPA na otázku, či sa obáva rozdelenia tureckej spoločnosti, odpovedal, že v Turecku nie je "žiadna polarizácia, len nálady proti Erdoganovi za každú cenu".

Turecko "pôjde aj naďalej hore tak, ako to robilo posledných 21 rokov" pod Erdoganom, pričom ekonomika je v dobrej kondícii, konštatoval Özgün. Jeho názory na ekonomiku sa líšia od hodnotenia 22-ročného Yunusa Emreho Ayranciho, podľa ktorého je turecká ekonomika v zlom stave, "ale Erdogan je najlepšia možnosť".

"Najskôr som chcel voliť (opozičného kandidáta Kemala) Kiličdarogla, ale jeho politické plány ma nepresvedčili," dodal. Nakoniec volil Erdogana, pretože je "zvyknutý na jeho vládu". Ayše Yildirová (46) pre DPA tiež potvrdila svoju podporu  Erdoganovi. Povedala, že ekonomika Turecka sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zlepšila.

V tábore opozície po postupnom zverejňovaní čiastkových výsledkov druhého kola prezidentských volieb zavládlo sklamanie a skepsa. Ozvali sa už dokonca hlasy, aby sa Kiličdaroglu vzal postu šéfa Republikánskej strany (CHP). Volička CHP, 23-ročná študentka Eslem Ataylarová pre DPA povedala: "Cítim sa zle a sklamaná, pretože som sa obávala, že Kiličdaroglu nevyhrá."

Mladí ľudia, s ktorými sa priatelí, podľa nej strácajú nádej a mnohí chcú z Turecka odísť. "Nechcú vychovávať deti, kým je pri moci táto vláda," povedala. Ona sama plánuje zostať: "Ak všetci odídu, kto bude pomôže obnoviť Turecko?"

Kiličdaroglu v obavách

Kandidát opozície v prezidentských voľbách Kemal Kiličdaroglu v nedeľu večer vyjadril veľké obavy o budúcnosť Turecka po tom, ako sa úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil za víťaza druhého kola volieb.

Kuličdaroglu v prejave vyzval svojich priaznivcov, aby pokračovali v boji za demokraciu v Turecku. Dodal, že voľby ukázali túžbu ľudí zmeniť autoritársku vládu, informovala agentúra AFP.

Britská stanica BBC, ktorej spravodajcovia Kiličdaroglov prejav bezprostredne sledovali, ho opísali ako "plamenný" - opozičný kandidát odsúdil autoritársky režim prezidenta Erdogana a voľby označil za nespravodlivé.

Samotný Kiličdaroglu porážku v nich zatiaľ nepriznal, hoci o výsledku prezidentských volieb niet pochýb, konštatovala BBC. Kiličdarolu sa tiež poďakoval 25 miliónom tureckých občanov, ktorí ho volili. Publikum mu odpovedalo hlasným potleskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok