ANKETA: Vykupujú Maďari naše potraviny? Porovnávali sme ceny produktov v oboch krajinách

ta3/ Kristína Górová; Nicolette Ftáčková; tasr
6.6.2023 00:00

V Maďarsku zdraželi potraviny najvýraznejšie v celej eurozóne. Naši južní susedia si museli poriadne utiahnuť opasky a rozšírila sa medzi nimi nákupná turistika. Slovensko je jednou z krajín, kam sa vydávajú za lacnejšími nákupmi. Redakcia webu ta3 porovnávala ceny produktov a pýtala sa domácich zákazníkov, či evidujú nedostatok určitých výrobkov.

ANKETA: Vykupujú Maďari naše potraviny? Porovnávali sme ceny produktov v oboch krajinách
ta3/ Nicolette Ftáčková

Maďari na kalkulačkách prerátavajú ceny

Eva (58)

Neviem posúdiť, či tu chodí nakupovať viac Maďarov ako inokedy. Prevodný kurz teraz nie je podľa mňa pre nich taký výhodný. Nebadám výpadok nejakého produktu. Myslím si, že máme vačší výber v supermarketoch ako majú Maďari. Do Maďarska nechodím na nákupy, pretože mi nechutia ich potraviny. Manžel zarába vo forintoch a nevieme ich tam minúť.

Bálint (26)

Maďarov je v obchodoch viac, odkedy u nich vystrelili ceny. Keď si chcem nakúpiť v podvečerných hodinách, stane sa, že narazím už len na prázdne poličky. Maďari tu nakupujú prakticky všetko okrem produktov, ktoré majú u nich zastropované ceny. Aj na benzínkach ich tankuje viac, benzín tu totiž vychádza lacnejší. Počul som aj o prípadoch, keď si niektorí Maďari radšej naplánujú nákup v mestách vzdialenejších od hraníc, len aby mali istotu, že bude v obchodoch všetkého dostatok.

Jozef (74)

V poslednom čase registrujem vyšší počet Maďarov nakupujúcich v našich obchodoch. Stalo sa mi, že som musel niekoľkokrát krúžiť okolo parkoviska pred supermarketom, len aby som našiel miesto. To sa mi predtým nestávalo. Maďari si na kalkulačkách prerátavajú ceny. Výrazný nedostatok produktov nevnímam, no je pravda, že som v obchode raz nezohnal svoju obľúbenú šunkovú salámu. Do Maďarska som ešte pred pár mesiacmi zvykol chodiť nakupovať aj ja, no teraz sa tam oplatí nakúpiť iba produkty, ktoré majú zastropované ceny - napríklad olej.

Zoltán (53)

Určite sa im viac oplatí prísť nakupovať na Slovensko. Ceny potravín v Maďarsku narástli tuším ešte viac než u nás. Pozorovať to možno aj v obchodoch, kde v posledných mesiacoch nakupuje viac Maďarov. Občas dokonca predavačky nestíhajú dopĺňať regály. Nie tak dávno som aj ja raz za čas chodil nakupovať do Maďarska. V súčasnosti sa mi to neoplatí, ani keď je silnejší kurz.

Porovnávali sme ceny potravín v známom potravinovom reťazci, ktorý sa nachádza na Slovensku aj v Maďarsku. Vybrali sme sa do pohraničných miest Komárna a Komáromu. Nižšie v tabuľkách nájdete ceny výrobkov, ktoré sme mapovali 2. júna, v bežnej cene a v zľave, s výmenným kurzom 370 forintov za 1 euro. Rozdiel medzi slovenským nákupným košíkom a tým maďarským je len niekoľko eur. Pri väčších nákupoch sa však cena môže líšiť výraznejšie. Olej či múka majú v Maďarsku zastropovanú cenu, no reťazce upozorňujú, že zákazník si môže kúpiť len obmedzené množstvo daného produktu. Pri oleji to boli maximálne tri litre a pri múke zas dva kilogramy.

 

Anketa

Kde sa podľa Vás oplatí nakúpiť výhodnejšie?

Na Slovensku
- %
V Maďarsku
- %
Celkovo hlasov: 116
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok