ANKETA: Vykupujú Maďari naše potraviny? Porovnávali sme ceny produktov v oboch krajinách

ta3/ Kristína Górová; Nicolette Ftáčková; tasr
6.6.2023 00:00

V Maďarsku zdraželi potraviny najvýraznejšie v celej eurozóne. Naši južní susedia si museli poriadne utiahnuť opasky a rozšírila sa medzi nimi nákupná turistika. Slovensko je jednou z krajín, kam sa vydávajú za lacnejšími nákupmi. Redakcia webu ta3 porovnávala ceny produktov a pýtala sa domácich zákazníkov, či evidujú nedostatok určitých výrobkov.

ANKETA: Vykupujú Maďari naše potraviny? Porovnávali sme ceny produktov v oboch krajinách
ta3/ Nicolette Ftáčková

Na nákupnú turistiku upozornil pred pár týždňami aj maďarský denník Blikk. Ten sa vydal s dvoma rodinami z dediny blízko Budapešti na nákup do Levíc. Porovnávali ceny potravín a maďarským rodinám sa oplatilo cestovať za slovenskými výrobkami, niektoré ich stáli dokonca o polovicu menej ako v ich domovskej krajine.

Podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat ceny potravín stúpli najstrmšie v Maďarsku, o viac ako 45 percent. Vysoko tak prekonali druhú najvyššiu mieru tzv. potravinovej inflácie, a to na Slovensku, kde prekročila 29 percent. Pre niektoré domácnosti v Maďarsku sa tak viaceré potraviny stávajú luxusom, informovala agentúra AP.


Zastropované ceny

Edit (70)

Ja som z dediny, a tam som nepostrehla väčší pohyb Maďarov v obchodoch, keďže nakupujú skôr v mestách. Myslím si však, že sa im oplatí prísť na Slovensko. Nechodím na nákupy do Maďarska - pred pol rokom som zvykla chodiť, hlavne pre lacný olej kvôli zastropovaným cenám. Počula som však, že sú tam vyššie ceny. Nemyslím si, že v slovenských obchodoch chýbajú nejaké produkty.

Zora (55)

Vnímam, že viac Maďarov navštevuje slovenské supermarkety. Všimla som si nedostatok mäsa a zeleniny. Mne sa neoplatí ísť nakupovať do Maďarska, a nikdy som ani nezvykla chodiť za nákupmi do susednej krajiny. Som spokojná s našimi produktmi.

Mária (60)

Nevnímam zmenu, že by k nám chodilo viac Maďarov. My chodíme tiež sem-tam do Maďarska na nákupy a oni zase k nám. Nárast cien potravín vidím skôr u nás než v Maďarsku. Myslím si, že tam práveže pomáhajú mladým aj starým. Zamyslite sa, keď dostanete dôchodok 350 eur k týmto cenám... Bolo by dobré, keby nám štát pomôže - nie len tým, ktorí sa na ňom priživujú. V poslednom čase išli ceny výrobkov hore, už ani akcie nie sú ozaj akciami. V Maďarsku sa podľa mňa ešte oplatí nakúpiť, lebo určité produkty majú zastropovanú cenu.

Tímea (38)

Nemyslím si, že je tu viac Maďarov. Záleží to podľa mňa stále od toho, aký je aktuálne kurz - euro = forint. Ja tiež niekedy zájdem nakúpiť do Maďarska, pretože niečo je lacnejšie tam. Necítim, že by nás Maďari "vykrádali".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok