Nočné nálety hlásil Kyjev aj ruské mesto Kursk. Obidve strany tvrdia, že hrozby zachytili

ta3 čtk
2.6.2023 08:40

V Kyjeve boli v noci opäť počuť výbuchy a paľba protivzdušnej obrany, ktorá podľa náčelníka vojenskej správy zostrelila viac ako tri desiatky vzdušných cieľov, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Letecký poplach na Ukrajine bol podľa BBC vyhlásený po tom, čo ruské bombardéry nad Kaspickým morom vypustili strely s plochou dráhou letu mieriacou na ukrajinské mestá. Ruská protivzdušná obrana počas noci zostrelila nad Kurskom niekoľko ukrajinských dronov, uviedol dnes na sociálnej sieti Roman Starovojt, gubernátor Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Obete a ranených tentokrát nehlási ani jedna strana.

Ruské pohraničné regióny hlásia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pomerne často ostreľovanie alebo útoky bezpilotných lietadiel na svoje územia. Viní z nich Kyjev, ktorý ale tieto správy ponecháva bez komentára, alebo odmieta, že by útočil na ruské územie.

Kyjevské úrady vyzvali obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, aby zostali v krytoch až do odvolania leteckého poplachu a aby nezdieľali na sociálnych sieťach zábery zhotovené počas náletu. "V oblasti je zvýšené nebezpečenstvo vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zasahuje proti nepriateľským cieľom," uviedla oblastná vojenská správa podľa denníka Ukrajinska pravda. "V meste sú výbuchy, zasahuje protivzdušná obrana. Ďalšia vlna bezpilotných lietadiel utočí na Kyjev," uviedol starosta Vitalij Kličko.

"Terorizovanie Kyjeva vzdušnými útokmi pokračuje," napísal na sociálnej sieti šéf vojenskej správy Serhij Popko, podľa ktorého "šialení teroristi prakticky bez prestávky útočia na hlavné mesto - za šesť dní podnikli už šiesty vzdušný útok". Konštatoval, že nepriateľ zakaždým mení zbrane, a tak po balistických raketách z predchádzajúceho dňa tentokrát zaútočil súčasne drony Šáhed iránskej výroby a strelami s plochou dráhou letu, vypustenými zo strategických bombardérov Tu-95MS z oblasti Kaspického mora. "Ale naše sily protivzdušnej obrany sú jednoducho úžasné! Podľa predbežných informácií odhalili nad Kyjevom av okolí a zničili viac ako 30 vzdušných cieľov rôzneho typu," napísal Popko s tým, že presnejšie údaje už čoskoro oznámi letectvo.

Žiadne obete neboli doteraz hlásené. Starosta Kličko, ktorý predtým ohlásil dve vlny útokov, uviedol , že počas leteckého poplachu neboli privolaní záchranári a zdravotníci k zásahu, a neskôr dodal, že na dvoch miestach zasahujú hasiči kvôli tlejúcim troskám striel. O deň skôr pri ruskom nálete na ukrajinskú metropolu zomreli traja ľudia, vrátane deväťročného dievčaťa. Rusko od začiatku mája podniklo okolo dvoch desiatok vzdušných útokov strelami a drony na ukrajinské mestá, napísal agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok