Reforma siete detských pohotovostí má odľahčiť starších lekárov. Asociácia nemocníc Slovenska so zmenou nesúhlasí

ta3
1.6.2023 21:18

Zmena organizácie detských ambulantných pohotovostí z rezortu zdravotníctva naráža na odpor nemocníc. Tie upozorňujú, že lekári na detských oddeleniach v nemocniciach nemôžu počas služby nahrádzať detské ambulantné pohotovosti. V relácii Téma dňa diskutovali prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko a hlavná odborníčka pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

prokopova.jpg
TA3

Nesúhlas Asociácie nemocníc Slovenska

Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí so zmenou. Žiadajú pozastaviť realizáciu reformy a relevantné rokovanie s aktérmi pohotovostných služieb. Znížením počtu hodín dôjde podľa Petka k tomu, že sa pacienti začnú tlačiť na detské oddelenia, kde sú lekári preťažení.

“Neviem si predstaviť, ako sa majú ešte starať o pacientov, ktorí doteraz chodili na pohotovostné služby,“ uviedol Petko. Upozorňuje, že na detských oddeleniach v nemocnici taktiež pracujú starší lekári.

Pripomenul tiež, že nie je dokončená optimalizácia siete nemocníc a ani nová sieť záchrannej služby. “My do tak ťažkej situácie ideme hodiť ďalší granát, ktorý sa volá rušenie detských pohotovostí.“ Argument, že “sú urgentné príjmy“ považuje Petko za neodbornosť, lebo urgentné príjmy sú určené pre dospelých.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie: 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok